We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Geboorteverlof voor partners, hoe zit dat?

Als de partner van een medewerk(st)er bevalt, zijn er diverse soorten verlof voor deze medewerk(st)er. Denk aan geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof.

Geboorteverlof

  • Het geboorteverlof moet binnen vier weken na de dag van de geboorte van het kind worden opgenomen. Wel kan de werknemer het geboorteverlof volledig naar zijn/haar eigen inzicht opnemen. Tijdens het geboorteverlof moet de werkgever het loon van de werknemer doorbetalen.
  • De partner van de moeder van een pasgeboren baby kan aanspraak maken op geboorteverlof.
  • De partner heeft recht op verlof gedurende eenmaal de wekelijkse arbeidsduur met behoud van loon. Als een werknemer bijvoorbeeld 3 dagen per week 8 uur per dag werkt, dan heeft hij/zij dus recht op 3 x 8 (24) uur verlof.

Aanvullend geboorteverlof

  • Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners, naast het geboorteverlof, aanspraak op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens dit verlof hebben de werknemers geen recht op doorbetaling van hun loon. Zij krijgen een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Dit aanvullende geboorteverlof wordt dus door het UWV betaald.
  • Het aanvullende geboorteverlof moet de werknemer binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen.
  • De werknemer moet het aanvullende geboorteverlof in principe in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan vijf weken spreiden. De werknemer mag er ook voor kiezen om minder dan vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.
  • Het aanvullende geboorteverlof kan, als sprake is van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, door de werkgever anders worden ingeroosterd.

Tot slot

Neem voor vragen over uw persoonlijke situatie contact op met ESJ Financial Engineering.

Meer weten over de verschillende soorten verlof? Lees onze advieswijzer ’Verlofregelingen 2019’.

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×