ESJ Accountants & Belastingadviseurs

Mijn ESJ

?

Actueel

Neem contact op

(0)88 0 320 600

Zoeken

U heeft een vraag? ESJ helpt u verder!

Over ESJ

Geen moeilijke woorden maar antwoorden. Geen dikdoenerij maar oplossingen. De professionals van ESJ Accountants & Belastingadviseurs ondersteunen u bij vrijwel elk zakelijk aspect van uw bedrijfsvoering en uw persoonlijke situatie. ESJ bestaat inmiddels 30 jaar. Met 5 vestigingen in Zuid-West Nederland en 175 medewerkers zijn we groot genoeg om alle specialismen in huis te hebben terwijl u U blijft en geen nummer wordt.

Verplichte BTW verlegging bij leveringen binnen Nederland van mobiele telefoons, laptops, tablets, spelcomputers en computerchips

Met ingang van 1 april 2013 geldt er een verplichte BTW verlegging bij leveringen binnen Nederland van mobiele telefoons, laptops, tablets, spelcomputers en computerchips.

Deze maatregel is een aanscherping van een eerder besluit van de Staatssecretaris van Financiën, waarin werd bepaald dat vanaf 1 juli 2012 gebruik kon worden gemaakt van een vrijwillige BTW verleggingsregeling voor mobiele telefoons en computerchips.

De maatregel is een onderdeel van de aanpak van de BTW carrousselfraude, waarvoor producten als mobiele telefoons, computerchips en andere mobiele hardware vaak misbruikt worden. Door de BTW te verleggen naar de koper, dient wordt de af te dragen en te ontvangen BTW in dezelfde aangifte (van de koper) te worden opgenomen. De verkoper ontvangt dan geen BTW meer.

Wanneer BTW verleggen?

Vanaf 1 april 2013 is het ook bij leveringen aan ondernemers binnen Nederland verplicht de BTW naar de koper te verleggen indien sprake is van de levering van mobiele telefoons, laptops, tablets, spelcomputers of computerchips. Voor de toepassing van de verlegging geldt een drempel van € 10.000 exclusief BTW per goederensoort. Ook wanneer binnen één order meerdere facturen uitgereikt worden en het totaal van de order boven de € 10.000 uitkomt, dient u op alle facturen van de betreffende order de verleggingsregeling toe te worden gepast. Er hoeft hierbij geen onderscheid te maken gemaakt naar goederensoort.

Voorbeeld:
U levert voor € 8.000 laptops en voor € 3.000 tablets. Het totaalbedrag van de order komt boven de drempel van € 10.000, waardoor u verplicht bent om de BTW te verleggen naar de afnemer.

Facturatie

Indien de verleggingsregeling verplicht toegepast moet worden, zal hiervan op de factuur een vermelding moeten worden gemaakt.

Accessoires

Alle accesoires die in één complete verpakking met de telefoon, laptop, tablet of spelcomputer worden meegeleverd vallen eveneens onder de verleggingsregeling. Worden accessoires los geleverd dan vallen deze niet onder de verleggingsregeling.

Wilt u meer informatie over deze specifieke verleggingsregeling of wilt u weten of twijfelt u of deze regeling gevolgen heeft voor uw bedrijfsvoering? Neem dan direct contact op met onze BTW specialist.

Voor informatie

Han J.H.C.M. Duijmelinck

Geplaatst op 4 april 2013