We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Nieuw ontslagrecht 2020

1 juli 2019

Werkgevers krijgen per 1 januari 2020 te maken met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en WW-premies. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Marloes Beekman of stuur een email naar HRM@esj.nl

TRANSITIEVERGOEDING

Wanneer u een werknemer wilt ontslaan, bent u onder bepaalde voorwaarden een transitievergoeding verschuldigd. Hieronder de 3 belangrijkste wijzigingen:

  1. Werknemers krijgen recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. Dit geldt ook tijdens de proeftijd
  2. De vergoeding blijft 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar, ook bij een dienstververband van langer dan 10 jaar
  3. Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren, wanneer het bedrijf door pensioen of bij ziekte stopt

EXTRA ONTSLAGGROND

De zogenaamde cumulatiegrond is van toepassing wanneer er sprake is van een combinatie van 2 of meer ontslagredenen - bijvoorbeeld disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie - die afzonderlijk onvoldoende zijn om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Als de rechter gebruikmaakt van de ontbinding vanwege de cumulatiegrond, kan hij de transitievergoeding met maximaal 50% verhogen.

FLEXWERK EN KETENREGELING

De kloof tussen vaste contracten en flexwerk wordt verkleind. Arbeidsvoorwaarden van flexwerkers worden meer in lijn gebracht met die van werknemers in vaste dienst. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om personeel een vast contract aan te bieden.

WW-PREMIE

Voor werknemers met een vast contract dragen werkgevers een lage WW-premie af, voor werknemers met een tijdelijk contract een hoge WW-premie.

OPROEPKRACHTEN

Medewerkers moeten minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen en behouden recht op loon als de werkgever na die termijn de oproep afzegt. Na 12 maanden moet de werkgever de oproepkracht een aanbod voor vaste uren doen, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren gedurende de afgelopen 12 maanden.

Meer weten over de wijzigingen in het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB)? Klik hier om het artikel te lezen.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×