We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Veilig inloggen

1 juli 2019

Hoe zorgt u ervoor dat anderen uw inloggegevens niet kunnen gebruiken?

Regelmatig lezen en horen we over de risico’s van het gebruik van inloggegevens. Inloggegevens worden bijvoorbeeld digitaal buitgemaakt (phishing), afgekeken (iemand kijkt met u mee terwijl u inlogt), geraden (gekraakt) en hergebruikt (één wachtwoord uitproberen op allerlei sites). Men roept soms “ik heb verschillende moeilijke en lange wachtwoorden die je niet kunt raden en ik pas ze regelmatig aan”. Dat helpt een beetje, maar er is meer nodig.

2FA (twee factor authenticatie)

2FA is een veiligere manier van inloggen waarbij u “iets weet”, namelijk inlognaam en wachtwoord, en “iets hebt”, te weten uw telefoon met daarop bijvoorbeeld de Google Authenticator.

Eigenlijk gebruikt u al jaren een vorm van 2FA. Denk hierbij aan pincode (“iets wat u weet”) en bankpas (“iets wat u hebt”). Bankieren met alléén een inlognaam en wachtwoord, inclusief geld overmaken, ligt al jaren niet meer voor de hand.

Hoe werkt het?

Vrijwel ieder online pakket heeft wel een 2FA oplossing, zo ook GMail, Facebook, Exact Online, portals etc. Soms moet u die zelf aanzetten. Tegenwoordig is dit in een aantal gevallen al verplicht, denk hierbij aan de Belastingdienst of het UWV. Dat is niet voor niets. Er staat steeds meer online en we kunnen ook steeds meer online.

Een simpele variant is een SMS melding, maar we zien nu in de meeste gevallen een telefoon met daarop een Authenticator. Dat is een app op de telefoon waarin u diverse 2FA instellingen kunt opslaan om deze vervolgens te gebruiken bij het inloggen. Voor “iedere” website maakt het appje elke minuut een andere code aan die maar korte tijd geldig is.

Wat nu als ik mijn telefoon verlies?

Tja, dat is nog wel even lastig, want dan moet u alle 2FA instellingen opnieuw instellen en dat is zonder goede voorbereiding omslachtig en kost tijd. De oplossing hiervoor is een wachtwoordmanager. Gebruikt u een wachtwoordmanager, zoals LastPass, dan kunt u de 2FA instellingen meenemen in een back-up.

Een wachtwoordmanager als digitale wachtwoordkluis: wilt u hier meer over weten, kijk dan eens hier.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×