We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

AVG dossier

Alles over de AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) brengt nieuwe verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Alle bedrijven en organisaties die werken met persoonsgegevens moeten rekening houden met deze AVG, dus ook kleine mkb’ers en zzp’ers. In onderstaande nieuwsberichten en artikelen vindt u belangrijke informatie met betrekking tot de AVG.

Voldoe in 5 stappen aan de AVG

ESJ biedt u een stappenplan om ervoor te zorgen dat uw onderneming in 5 stappen AVG-proof is.
Klik hier voor het AVG stappenplan


AVG voor u als werkgever

Vrijwel alle persoonsgegevens van medewerkers worden vastgelegd. U heeft van uw medewerkers een hoop privacygevoelige informatie voorhanden. De impact van de AVG op de manier waarop u de personeelsadministratie voert is groot. Zo dient HR bijvoorbeeld sollicitatieprocedures, personeelsdossiers, bewaartermijnen, administratie en uitwisseling van gegevens bij ziekte en re-integratie in overeenstemming met de AVG te brengen. Lees hier wat de AVG voor u als werkgever betekent


Hoe beveilig ik mijn persoonsgegevens?

Hoe moet ik volgens de AVG persoonsgegevens goed beveiligen? Uw onderneming is volgens de AVG verantwoordelijk voor het nemen van passende technische én organisatorische maatregelen om een adequaat beveiligingsniveau te waarborgen voor de verwerking van persoonsgegevens. Lees hier met welke zaken u rekening moet houden.


AVG: wat is een persoonsgegeven en wat niet?

Wat is een persoonsgegeven en wat niet? En welke categorieën van persoonsgegevens zijn te onderscheiden? Dit is belangrijk om te kunnen weten of de strengere privacywet AVG wel of niet van toepassing is.
Lees hier wat beschouwd wordt als een persoonsgegeven in de nieuwe AVG


Hoe lang mag u persoonsgegevens bewaren?

Hoe lang mag u bij een vacature de sollicitatiegegevens van kandidaten bewaren? Wat zijn de regels rond het bewaren van camerabeelden en de gegevens over het internetgebruik van uw medewerkers? Hoe lang bent u verplicht bepaalde gegevens, zoals facturen en dergelijke, minimaal op te slaan?
Lees meer over de AVG regels met betrekking tot het bewaren van persoonsgegevens


Hoe maak ik een register van verwerkingen?

De belangrijkste nieuwe eis in de AVG is de verantwoordingsplicht. Dit houdt in dat u bepaalde zaken moet hebben ingericht om de naleving van de AVG aan te kunnen tonen. Dit geldt onder andere voor het opstellen van een verwerkingsregister. Hiermee verkrijgt u inzicht in welke persoonsgegevens u verwerkt binnen uw organisatie.
Klik hier om te lezen hoe u een AVG register van verwerkingen opstelt


Kleine ondernemer of organisatie niet direct beboet

Kleine ondernemers en organisaties hoeven niet bang te zijn dat ze direct beboet worden als ze nog niet volledig voldoen aan de wet. Minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat er in het begin coulant zal worden omgegaan met de handhaving van de nieuwe Europese privacywet.Klik hier om meer te lezen


Toestemming gebruik foto’s

Gebruikt u foto’s van uw werknemers of klanten voor uw bedrijfssite of voor nieuwsbrieven? Dan moet u expliciet toestemming krijgen volgens de AVG. Klik hier om meer te lezen over het gebruik van foto’s van medewerkers of klanten in de AVG


AVG: Omgaan met incidenten en datalekken

De AVG schrijft voor dat uw organisatie bepaalde inbreuken in verband met de verwerking van persoonsgegevens, zogenaamde datalekken, moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wat betekent dit voor uw bedrijf? Waaraan moet u precies voldoen? Klik hier voor meer informatie over incidenten en datalekken in de AVG


AVG-regels als uw werknemer vertrekt

Uw werknemer die beschikt over belangrijke persoons- en privacygevoelige gegevens, gaat het bedrijf verlaten. U wilt niet dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen en maak goede afspraken met uw (ex-)werknemer. Klik hier om te lezen waar u rekening mee moet houden


Streep door BSN in BTW-nummer zzp’er

Zzp’ers krijgen op korte termijn een ander btw-nummer. Het btw-nummer is nu nog gekoppeld aan het BSN-nummer, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet is toegestaan. Het is in strijd met de strengere privacywet AVG.
Klik hier om meer te lezen over de wijziging van BTW-nummers in de AVG


Wat legt u vast in een verwerkersovereenkomst?

Maakt u voor de verwerking van persoonsgegevens binnen uw bedrijf gebruik van diensten van leveranciers die ook toegang hebben tot deze gegevens? Dan mag u uitsluitend een beroep doen op leveranciers die voldoen aan de vereiste technische en organisatorische (beveiligings)maatregelen.
Lees hier meer over een verwerkersovereenkomst in de AVG


Praktische oplossing voor het MKB

De oplossing van YourSafetynet bevat middelen voor het opstellen en handhaven van een compliant privacy- en ICT-gebruiksbeleid. Het programma voorziet in een gebruiksvriendelijke, stap voor stap compliance wizard die alle juridisch noodzakelijke voorbeelddocumenten en sjablonen ter beschikking stelt. Dankzij updates blijft deze oplossing, en daarmee uw compliance situatie, actueel en kunt u razendsnel reageren op latere wetswijzigingen.


Meer weten

Hebt u behoefte aan advies of ondersteuning bij de implementatie van de AVG, neem dan contact op met een adviseur van een van de vestigingen van ESJ Financial Engineering.
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×