TOEGANG TOT DE EUROPESE MARKT VIA NEDERLAND

Met de haven in Rotterdam beschikt Nederland over de grootste haven van Europa en is hierdoor een belangrijk logistiek knooppunt. Niet-ingezetenen van de EU beschouwen Nederland als een van de meest populaire landen binnen de EU om zaken te doen, mede door het gunstige belastingregime en het goede vestigings- en investeringsklimaat.

VAT Business is een initiatief van ESJ Financial Engineering en biedt buitenlandse bedrijven de mogelijkheid om zich binnen Nederland fiscaal te laten vertegenwoordigen. VAT Business helpt u bij een optimale en efficiënte invoer van goederen binnen de EU.
 

WAT IS FISCALE VERTEGENWOORDIGING?

Bent u een buitenlandse ondernemer en wilt u zaken doen in Nederland, Dan kunt u kiezen voor een directe inschrijving (zonder fiscale vertegenwoordiging) bij de Nederlandse Belastingdienst. U kunt echter ook een fiscaal vertegenwoordiger aanwijzen om uw zaken bij de Belastingdienst te regelen. Bepaalde voordelige belastingregels kunnen in Nederland echter alleen worden toegepast, als een fiscaal vertegenwoordiger wordt aangesteld.

Een van de grote voordelen van fiscale vertegenwoordiging is het tijdstip van de verschuldigde btw bij invoer. Wanneer u niet-EU-goederen importeert, dan betaalt u op het moment van invoer binnen de EU lokale btw aan de douane. U kunt de invoer-btw terug vorderen wanneer de goederen worden gebruikt voor btw-belaste doeleinden. Echter, u betaalt in eerste instantie de verschuldigde invoer-btw en u kunt de btw pas in een later stadium terugvorderen. Met een zogenaamde invoeruitstelvergunning stelt u de verschuldigde invoer-btw uit. Afhankelijk van de importvolumes kan dit een groot cashflowvoordeel opleveren. Een vergunning voor uitstel van btw bij invoer is alleen beschikbaar als u een fiscaal vertegenwoordiger heeft aangesteld.

Bovendien kunt u met een fiscaal vertegenwoordiger bepaalde lokale leveringen van goederen (bij inklaring van de goederen) uitvoeren tegen een btw-tarief van 0% (d.w.z. leveringen binnen een btw-entrepot). Deze regel is doorgaans gunstig wanneer goederen (bijvoorbeeld grondstoffen) regelmatig in korte tijd in grote hoeveelheden worden verhandeld.
 

DE VOORDELEN VAN VAT BUSINESS

 • Voorkom cashflownadeel bij uw btw-betaling
 • Geen onverwachte kosten
 • Specialistisch advies

 
DE ROL VAN DE FISCALE VERTEGENWOORDIGER

Welke werkzaamheden voert een fiscaal vertegenwoordiger namens u uit?  (Een deel van) deze diensten kan ook worden uitgevoerd als u voor een directe registratie kiest.

 • Btw-registratie bij de Nederlandse Belastingdienst (inclusief het aanvragen van eventuele aanvullende btw-regimes, zoals de vergunning voor uitstel van btw bij invoer)
 • Opstellen van periodieke btw-aangiften en EU-verkooplijsten
 • Opstellen van periodieke Intrastat aangiften
 • Onderhoud van gegevens
 • Doorlopende advisering over bedrijfsstructuur, reorganisaties, toeleveringsketen etc.


Omdat een fiscaal vertegenwoordiger aansprakelijk is voor eventuele niet-betaalde btw, verlangt de Belastingdienst een bankgarantie van de fiscaal vertegenwoordiger. Wij vragen u daarom om een ​​(tegen)garantie. Uiteraard ondersteunen wij u graag bij de onderhandelingen over de garantievoorwaarden en het regelen van de garantie met een bank.
 

GEÏNTERESSEERD?

Als u interesse heeft om met uw bedrijf naar Europa te komen, helpen onze adviseurs u graag bij het nemen van de juiste beslissingen. U wilt waarschijnlijk eerst alle voor- en nadelen van zakendoen binnen de EU tegen elkaar afwegen. Met onze ervaring en ons internationale netwerk helpen wij u onder meer met de volgende vragen:

 • Welk land binnen de EU is het meest geschikt om mijn bedrijf te vestigen?
 • Wat zijn de belastingregimes in elk EU-land?
 • Hoe kan ik mijn bedrijf vanuit fiscaal oogpunt optimaliseren (bijvoorbeeld CIT/btw)?
 • Welke gevolgen heeft de invoer van goederen binnen de EU?
 • Is het haalbaar/gunstig om fiscale vertegenwoordiging binnen de EU te gebruiken?
 • Hoe moet ik mijn administratie inrichten?
 • Welke supply chain is het meest geschikt vanuit btw/douaneperspectief?
 • Kan ik (buitenlandse) voorbelasting terugvragen?

 
CONTACT

VAT Business bestaat uit een team van belastingadviseurs gespecialiseerd in btw-vraagstukken voor Nederlandse en buitenlandse ondernemingen. Bij het runnen van uw bedrijf wordt u elke dag geconfronteerd met tal van btw-kwesties. Deze kwesties hebben vaak betrekking op internationale transacties en diensten, maar ook in een nationale context krijgen u en uw bedrijf te maken met verschillende btw-gerelateerde aspecten. De specialisten van VAT Business geven een passend antwoord op al uw btw-vragen. Neem voor verdere vragen contact met ons op.

ESJ is aangesloten bij Allinial Global. Deze wereldwijde organisatie van onafhankelijke accountants- en bedrijfsadviesbureaus delen ervaring en kennis en werken samen met u aan het realiseren van uw doelstellingen.

Meer weten?

 

Already verified you are human.
Moment geduld...

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Already verified you are human.