Ondernemen in een keten
Besteedt u wel eens aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers. Zorg dat u uw zaken goed heeft geregeld en beperk daarmee uw ketenaansprakelijkheid.
Als u (een deel van) het door u aangenomen werk uitbesteedt aan een onderaannemer, is het mogelijk dat deze onderaannemer dit op zijn beurt weer (deels) uitbesteedt aan een andere onderaannemer. Ook deze onderaannemer kan het werk weer verder uitbesteden. Op deze manier ontstaat een keten van aannemers en onderaannemers.
Ketenaansprakelijkheid houdt in dat als één onderaannemer zijn loonheffingen over het aangenomen werk niet betaalt, alle aannemers in de keten vóór hem hoofdelijk aansprakelijk zijn voor deze loonheffingen. U kunt dus aansprakelijk worden gesteld voor de niet-betaalde loonheffingen van elk van de onderaannemers. De keten van aansprakelijkheid eindigt namelijk pas bij de hoofdaannemer.
Vraaag nu de advieswijzer ‘Ondernemen in een keten’ aan voor meer informatie over dit onderwerp.
Download nu
Andere interessante whitepapers
Verlofregelingen
Als goed werkgever dient u op de hoogte te zijn van de verlofregelingen voor uw werknemers. In deze advieswijzer gaan we nader in op de diverse verlofregelingen.
Eindejaarsspecial 2020
Het einde van het jaar nadert en 2021 staat alweer voor de deur. Daarom is het goed om na te gaan wat u op fiscaal gebied nog dit jaar voor uw persoonlijke situatie, uw bedrijf en uw medewerkers kunt regelen.
ESJ Prinsjesdagspecial Belastingplan 2021
In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2021 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij.