We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Testament voor optimale benutting Bedrijfsopvolgingsfaciliteit

Bedrijfsopvolgingsregeling

Sinds 1 januari 2010 is de vrijstelling voor de erfbelasting bij vererving van ondernemingsvermogen (= bedrijfsopvolgingsregeling, hierna BOR), waaronder aandelen in een eigen “actieve” B.V. (> 5% pakket), aanzienlijk verhoogd. Onder voorwaarden is de eerste € 1.055.022 (2015) ondernemingsvermogen volledig vrijgesteld en daarboven is 83% vrijgesteld. De verkrijgers moeten de onderneming c.q. aandelen nog tenminste 5 jaar na overlijden aanhouden en de onderneming voortzetten. Dit betekent overigens niet dat men zelf de onderneming moet gaan leiden.

Geen testament

Als de ondernemer geen testament opmaakt, is de kans groot dat de (nagenoeg) volledige vrijstelling van ondernemingsvermogen voor de erfbelasting niet volledig wordt benut. Omdat men veelal alle kinderen gelijk wenst te behandelen en dus aan ieder een gelijk erfdeel wil doen toekomen, kan het tevens lastig zijn om deze vrijstelling optimaal te laten benutten. Dit is met name afhankelijk van de verdeling van het totale na te laten vermogen over ondernemingsvermogen en overig (beleggings)vermogen.

Testamentair maatwerk

Besparing erfbelasting door optimaal gebruik te maken van de BOR vraagt testamentair maatwerk. In samenspraak met u en de notaris kan uw ESJ-adviseur hier invulling aan geven.

Download onze advieswijzer; uiteenzetting van een casus zonder en met legaat van ondernemingsvermogen.

Publicatie downloaden

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×