We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Energiezuinig investeren? Lagere aftrek in 2019

De energie-investeringsaftrek (EIA) wordt, als het aan het kabinet ligt, per 2019 verlaagd. De extra aftrek gaat 45% bedragen, tegen nu 54,5%.

EIA

De EIA is een extra aftrek voor ondernemingen die energievriendelijk investeren. De aftrek komt naast de normale afschrijving op de investeringen. De aftrek bedraagt momenteel 54,5% van het geïnvesteerde bedrag.

Energielijst

Welke bedrijfsmiddelen voor extra aftrek in aanmerking komen, wordt ieder jaar vastgelegd in de zogenaamde Energielijst. Bekijk de Energielijst 2020. De lijst bevat ook de voorwaarden die gelden voor om voor de EIA in aanmerking te komen.

Bedrijfsgebouw

De Energielijst bevat een breed palet aan bedrijfsmiddelen die fiscaal gesubsidieerd worden, onderverdeeld in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering en energieadvies. Voorbeelden zijn LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinige koel- en vriesinstallaties.

Minimuminvesteringsbedrag

U moet uw investering binnen drie maanden nadat u geïnvesteerd heeft, aanmelden bij de RVO. U ontvangt een ontvangstbevestiging die u bij de administratie moet bewaren. U verwerkt de EIA zelf in de belastingaangifte. De minimuminvestering om voor de EIA in aanmerking te komen, is € 2.500.

Beleidsevaluatie

Onlangs is de EIA geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de EIA een nuttig instrument is om energiezuinige investeringen te bevorderen. De EIA blijft dan ook gehandhaafd. Wel heeft het kabinet in een reactie aangekondigd het percentage te willen verlagen van 54,5% naar 45%. Een verschil dus van 9,5%.

Tip:
Overweegt u toch al om energiezuinige investeringen te doen, investeer dan nog dit jaar.

Administratieve lasten

Het kabinet wil ook de administratieve lasten van de EIA verminderen. Daarom wil men het loket voor aanvragen voor energie- en milieuvriendelijke investeringen integreren.

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op. ESJ beantwoordt graag uw vragen over de Milieu Investeringsaftrek , de VAMIL en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bent u actief als nautisch ondernemer, kijk dan op onze thema pagina.

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×