We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Onbelast beleggen in de VBI

Om internationaal mee te blijven doen in de fiscale concurrentieslag heeft Nederland sinds kort een speciale regeling ingevoerd: de vrijgestelde beleggingsinstelling (de vbi).

Met deze regeling kan een vennootschap onder bepaalde condities een vrijstelling krijgen voor de vennootschapsbelasting. Indien u bijvoorbeeld als directeur-groot aandeelhouder (dga) een aanzienlijk bedrag aan vrije beleggingen in uw vennootschappen heeft, dan kan de vbi voor u zeer interessant zijn.

De mogelijkheden en de voorwaarden

Normaal gesproken worden winsten van een Nederlandse B.V. of N.V., en dus ook beleggingsopbrengsten, belast met vennootschapsbelasting (20%-25,5%). Door gebruik te maken van de vbi kan deze vennootschapsbelasting volledig verdwijnen. De beleggingsinkomsten zijn onbelast!

Er zijn natuurlijk ook voorwaarden verbonden aan de vbi: de belangrijkste zijn:

  • De vennootschap is een N.V.;
  • De vennootschap verricht alleen beleggingen;
  • De aandelen kunnen altijd door de vennootschap worden ingekocht;
  • Er zijn ook andere aandeelhouders in de vbi. 10% van de aandelen moet bij derden, bijvoorbeeld de meerderjarige kinderen van de dga, worden ondergebracht;
  • U betaalt jaarlijks 1% aanmerkelijk belangheffing. Dit is feitelijk een voorschot op de normale aanmerkelijk belangheffing bij dividenduitkering of verkoop.

Meer informatie

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden van onbelast beleggen in de VBI zijn of meer weten over internationale vermogensplanning? Neem dan contact op met een van onze vestigingen bij u in de buurt:
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×