We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Schenken en nalaten

Fiscaal aantrekkelijk schenken?

Alles over schenk- en erfbelasting

Wilt u fiscaal aantrekkelijk schenken en nu al weten waarover bij overlijden erfbelasting moet worden betaald? Dan is het van belang om op de details te letten. De specialisten van ESJ weten welke keuzes u kunt maken met betrekking tot schenken en nalaten.

Daarbij kijken we allereerst naar uw persoonlijke situatie. Aspecten zoals tweede en derde huwelijken, echtscheidingen, samengestelde gezinnen, wonen in het buitenland en bedrijfsopvolging zijn namelijk bepalend voor de keuzes die u kunt maken en hebben invloed op de schenkbelasting.

Wat is schenkbelasting?

In januari 2010 is de nieuwe Successiewet ingegaan, waarna men is gaan spreken over schenkbelasting. Schenkbelasting is de belasting die geheven wordt over schenkingen. Wanneer iemand een schenking ontvangt, kan de verkrijger over de waarde van de schenking schenkbelasting verschuldigd zijn. De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van de relatie die de verkrijger heeft met de schenker. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling van schenkbelasting. De specialisten van ESJ geven u graag een passend antwoord op de vraag ‘wat is schenkbelasting?’

Hoeveel schenkbelasting moet ik betalen?

Hoeveel belasting u moet betalen, hangt af van of u in aanmerking komt voor vrijstelling van schenkbelasting. Dit wordt bepaald op basis van uw relatie met de schenker én waarvoor u het geld gebruikt. Bekijk hier een overzicht van verschillende schenkingsvrijstellingen en de bijbehorende tarieven.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is een heffing over hetgeen een erfgenaam ontvangen heeft uit nalatenschap van de overledene. Wanneer iemand overlijdt, gaat de erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. U betaalt erfbelasting als de erfenis hoger is dan de vastgestelde vrijstelling. Voor het antwoord op de vraag ‘wat is erfbelasting?’ kunt u ook terecht bij onze specialisten.

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?

Het bedrag dat u aan belasting moet betalen, hangt af van of u in aanmerking komt voor vrijstelling van erfbelasting. Dit wordt vastgesteld op basis van uw relatie met de overledene. Deze relatie bepaalt ook de hoogte van de vrijstelling. U betaalt geen erfbelasting als de waarde van uw erfenis lager dan of gelijk aan uw vrijstelling is. Is de waarde hoger dan uw vrijstelling? Dan betaalt u erfbelasting over het bedrag dat boven uw vrijstelling uitkomt.

Klik hier om de hoogte van uw vrijstelling in 2019 te berekenen

ESJ adviseert

Theo van Vugt, belastingadviseur en partner bij ESJ, is specialist op het gebied van erf- en schenkbelasting en testamenten. Hij heeft met behulp van een aantal rekenvoorbeelden de belangrijkste zaken nader uitgewerkt met betrekking tot schenkbelasting. Speciale aandacht is er voor:

  1. De vererving van aanmerkelijk belang aandelen in een beleggings- B.V.;
  2. De “ik-Opa/Oma-clausule’‘;
  3. Het schenkingsplan;
  4. Tweetrapsmaking bij testamenten.

Meer informatie

Bekijk bij de sub-onderwerpen welke diensten ESJ u kan bieden m.b.t. het ‘Schenken en Nalaten’. Mocht u nog vragen hebben over bijvoorbeeld de belastingen die komen kijken bij schenken of erfbelasting, neem dan vrijblijvend contact op met Theo van Vugt, Belastingadviseur bij ESJ. Voor advies over schenken en nalaten kunt u ook contact opnemen met een van onze vestigingen bij u in de buurt:
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×