We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

ANBI

Algemeen nut beogende instelling

Een algemeen nut beogende instelling (meestal een stichting) kan onder bepaalde voorwaarden een aparte fiscale status verkrijgen die fiscale voordelen heeft.  De belangrijkste voor waarden zijn dat de instelling zich voor tenminste 90% moet inzetten voor het algemeen nut, geen winstoogmerk mag hebben en dat voldaan moet worden aan bepaald integriteitseisen en administratieve eisen. De belastingdienst geeft de status op verzoek af.

De fiscale voordelen van een ANBI

  • Giften door een particulier zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, mits de giften meer bedragen dan 1% van het drempel inkomen met een maximum van 10% van het drempelinkomen. Voor bepaalde periodieke notarieel vastgelegde giften geldt de drempel niet.
  • Giften door een vennootschap zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. De aftrek bedraagt ten hoogste 50% van de winst met een maximum van € 100.000.
  • Een ANBI hoeft geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen over erfenissen of schenkingen.
  • Uitkeringen die een ANBI doet in het algemeen belang zijn vrijgesteld van schenkbelasting.

Als een ANBI een culturele instelling is kan deze als culturele ANBI worden aangewezen. Donateurs krijgen dan een extra giften aftrek. Particulieren kunnen 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken.

Meer informatie?
Meer weten over de ANBI of de andere mogelijkheden van social entrepreneurship?
Neem dan contact op met een van onze kantoren bij u in de buurt. De specialisten van ESJ adviseren u graag over de fiscale voordelen die u kunt halen.

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×