Makelaars en bemiddelaars bij verhuur mogen niet zowel bij de verhuurder als bij de huurder bemiddelingskosten in rekening brengen. De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat deze regel niet bedoeld is voor kortdurende verhuur en dus niet geldt voor Airbnb. Hoe zit de vork hier in de steel?
 

Amsterdamse kantonrechter besliste eerst anders

Een paar jaar geleden heeft een Amsterdamse kantonrechter bepaald dat het niet was toegestaan om zowel aan de verhuurder als aan de huurder bemiddelingskosten te vragen. Het maakt niet uit hoe het genoemd wordt: servicekosten of anders. Deze rechter vond dat de regels niet alleen voor makelaars gelden, maar ook voor Airbnb. Het gaat tenslotte om dezelfde werkzaamheden: bemiddelen.

Servicekosten terugbetalen.
Door deze uitspraak konden huurders de servicekosten terugvragen, die zij de afgelopen 3 jaren aan Airbnb hadden betaald. Airbnb was het hier niet mee eens en startte meerdere rechterlijke procedures. De Hoge Raad heeft nu hierover uitspraak gedaan.
 

Wat heeft de Hoge Raad beslist?

Rechtbank Rotterdam heeft de Hoge Raad gevraagd of artikel 7:417, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (verbod om aan beide partijen een vergoeding te vragen) ook van toepassing is als er door bemiddeling van Airbnb een tijdelijke huurovereenkomst tot stand komt (bijv. voor een weekend of een week). Volgens de Hoge Raad geldt dit artikel niet voor bemiddeling bij kortdurende verhuur of vakantieverhuur.

Is Airbnb bemiddelaar?
Het gaat hier over lastgeving, oftewel: bemiddeling. De vraag is dus: is Airbnb een bemiddelaar? Volgens de Hoge Raad is Airbnb een bemiddelaar, want huurders en verhuurders vinden elkaar alleen op de website van Airbnb.

Niet bedoeld voor bemiddeling bij kortdurende huur.
Artikel 7:417 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek is geschreven om huurders en kopers te beschermen tegen makelaars en bemiddelaars die van 2 walletjes eten door aan beide kanten een vergoeding te vragen voor bemiddeling. Vooral huurders werden hier de dupe van. Doordat de verhuurder koos voor bemiddeling, moest ook de huurder kosten betalen. Volgens de Hoge Raad was het artikel destijds niet bedoeld voor bemiddeling bij kortdurende huur, zoals door Airbnb.
 

Wat zijn nu de praktische gevolgen?

Iedereen die het afgelopen jaar de servicekosten bij Airbnb heeft teruggevraagd, krijgt deze dus definitief niet terug. Alle procedures die bij de rechtbank hierover zijn aangebracht, kunnen de prullenbak in. Er geldt geen verbod voor Airbnb om aan twee kanten servicekosten voor de bemiddeling te vragen.

Aard van de dienst maakt het verschil.
Ook al wordt Airbnb, net als makelaars, als bemiddelaar gezien, toch is Airbnb niet gehouden aan het verbod om twee keer kosten te vragen. Het verschil zit hem in de aard van de dienst waarvoor wordt bemiddeld. Bij Airbnb gaat het om zeer kortdurende verhuur. Dat is anders dan de bemiddeling bij huur of koop van een woning. Er zijn geen misstanden in de vakantiesector bekend en de wet is hiervoor niet bedoeld. Airbnb is vrij om aan twee kanten servicekosten te vragen.

 

De Hoge Raad heeft beslist dat Airbnb een bemiddelaar is. Maar de wettelijke bepaling, die het verbiedt aan twee kanten servicekosten te vragen, geldt niet voor Airbnb. Deze wettelijke bepaling is namelijk niet bedoeld voor bemiddelaars voor zeer kortdurende verhuur en dit maakt dus het verschil.

Meer weten?

 

Already verified you are human.
Moment geduld...
Deel deze pagina