Gedurende de coronacrisis kwamen de belastingcontroles op een zeer laag pitje te staan. De Belastingdienst gaat echter de komende jaren de controles weer opvoeren. 
 

Schriftelijke aankondiging

De Belastingdienst kondigt een boekenonderzoek altijd vooraf schriftelijk aan. In deze brief staat ook op welke belastingmiddelen en jaren de controle ziet, bijvoorbeeld de aanvaardbaarheid van de btw-aangiften over de jaren 2017 tot en met 2021. Dit betekent niet dat de Belastingdienst het onderzoek niet kan uitbreiden. Als daartoe aanleiding is, kunnen zij meerdere jaren en andere belastingsoorten aan het boekenonderzoek toevoegen.  
 

Aparte ruimte

Het is raadzaam om de controlerend ambtenaar een aparte kamer binnen uw bedrijf ter beschikking te stellen. Hierdoor verstoren zijn werkzaamheden uw werknemers zo min mogelijk. Zorg ervoor dat de gevraagde stukken in deze kamer aanwezig zijn.  
 

Vaste contactpersoon

Benoem één van uw werknemers tot vaste contactpersoon. Spreek met de controleur af dat hij bij vragen of behoefte aan aanvullende stukken zich enkel richt tot deze contactpersoon.  
 

Welke informatie wel of niet verstrekken?

Het is belangrijk om te bewaken en te regelen welke informatie u wel of niet moet verstrekken aan de controleur. Als de controleur stukken wil kopiëren, dan is het raadzaam deze kopieën dubbel te maken. Zo weet u waarop zijn controle is gericht. Geef verder slechts antwoord op concrete vragen. Als de controlerend ambtenaar bijvoorbeeld vraagt om ‘alle stukken inzake ...’, vraag dan welke stukken hij precies wil hebben. Dit voorkomt onduidelijkheid en bovendien levert u zo niet meer informatie aan dan noodzakelijk. Laat de controleur zijn vragen opsparen.  
 

Uw adviseur vanaf het begin erbij betrekken

Het is raadzaam om uw adviseur direct aan het begin van het controletraject erbij te betrekken. Hij kan dan tijdens de eerste besprekingen in de gaten houden of de door de controleur gestelde vragen wel door de beugel kunnen of dat u in uw enthousiasme niet meer vertelt dan nodig. De controleur mag u bijvoorbeeld niet aan een vragenvuur onderwerpen.  
 

Bewaak dat alleen antwoord wordt gegeven op concrete vragen. Dus als de controleur bijvoorbeeld vraagt om ‘alle stukken inzake ...’, vraag dan welke stukken hij precies wil hebben. Als de controleur stukken wenst te kopiëren, regel dan dat deze kopieën dubbel gemaakt worden en bewaar een exemplaar in uw dossier. Zo heeft u een goed beeld waarop de controle is gericht. 

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

btw.jpg
18/04/2024
Voorgestelde btw-herziening vanaf 2026 op kostbare diensten onroerende zaken

Het kabinet wil vanaf 2026 een btw-herzieningsregeling introduceren voor kostbare diensten met betrekking tot onroerende zaken. Door nu al op dit voorstel te anticiperen, kunt u misschien btw besparen.

Box 3.jpg
17/04/2024
Voorkom onnodige belastingrente

Wijzig vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag IB 2023 bij box 3 vermogen.

Fiets.jpg
08/04/2024
Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?