Carnaval staat weer voor de deur, tijd voor feest! In het zuiden van het land zien we dat veel werknemers vrij nemen om optimaal te kunnen geniet van de dagen, helaas komt het ook regelmatig voor dat werknemers zich ziekmelden. Werknemers hebben last van een flinke kater, soms een griepje of verminderde weerstand. De dagen na carnaval leveren steevast meer verzuimmeldingen op, soms tot wel 20% meer. Hartstikke leuk al die festiviteiten, maar hoe voorkomt u als werkgever dat u hier een flinke kater aan overhoudt?
 

Spoedconsult bedrijfsarts

Meldt een werknemer zich ziek en heeft u het vermoeden dat deze ziekmelding niet terecht is, dan kunt u de werknemer aanmelden voor een spoedconsult bij de bedrijfsarts. Dit spoedconsult kunt u meteen aanvragen zodra de werknemer zich ziek meldt. Het is dan aan de bedrijfsarts om vast te stellen of de werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is.

 

Wachtdagen invoeren

U heeft als werkgever de mogelijkheid om wachtdagen in te voeren, deze moet u wel schriftelijk overeenkomen met uw werknemers. De eerste twee ziektedagen kunnen dan als wachtdag worden aangemerkt, waardoor over deze dagen geen loon is verschuldigd. De drempel om jezelf ziek te melden wordt hierdoor een stuk hoger en werknemer zullen sneller geneigd zijn om een vrije dag op te nemen. Immers krijg je over een vrije dag wel loon doorbetaald.

Onze tip, vraag werknemers waarvan u weet dat ze carnaval gaan vieren of ze behoefte hebben aan een vrije (herstel) dag. Mocht een werknemer zich toch ziekmelden, schakel dan altijd de bedrijfsarts in voor een spoedconsult. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op. Wij hopen in ieder geval dat de kater meevalt! Gezellige carnaval gewenst, alaaf!

Direct contact?

Jelina Koning.png

Laatste nieuws

Zonnepanelen_thumb.jpg
16/02/2024
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen voorlopig van de baan

Een wetsvoorstel om de salderingsregeling van zonnepanelen vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen is niet aangenomen door de Eerste Kamer. Daarmee lijkt deze afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan.

Aangifte.jpg
16/02/2024
Doe tijdig aangifte schenkbelasting 2023

Als u in 2023 een schenking hebt ontvangen, moet u vóór 1 maart 2024 aangifte schenkbelasting doen.

Duurzaam_subsidie_thumb.jpg
13/02/2024
Investeringssubsidie duurzame energie 2024

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is ook voor 2024 weer aangepast. De voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, zijn met ingang van 1 januari 2024 veranderd.