Carnaval staat weer voor de deur, tijd voor feest! In het zuiden van het land zien we dat veel werknemers vrij nemen om optimaal te kunnen geniet van de dagen, helaas komt het ook regelmatig voor dat werknemers zich ziekmelden. Werknemers hebben last van een flinke kater, soms een griepje of verminderde weerstand. De dagen na carnaval leveren steevast meer verzuimmeldingen op, soms tot wel 20% meer. Hartstikke leuk al die festiviteiten, maar hoe voorkomt u als werkgever dat u hier een flinke kater aan overhoudt?
 

Spoedconsult bedrijfsarts

Meldt een werknemer zich ziek en heeft u het vermoeden dat deze ziekmelding niet terecht is, dan kunt u de werknemer aanmelden voor een spoedconsult bij de bedrijfsarts. Dit spoedconsult kunt u meteen aanvragen zodra de werknemer zich ziek meldt. Het is dan aan de bedrijfsarts om vast te stellen of de werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is.

 

Wachtdagen invoeren

U heeft als werkgever de mogelijkheid om wachtdagen in te voeren, deze moet u wel schriftelijk overeenkomen met uw werknemers. De eerste twee ziektedagen kunnen dan als wachtdag worden aangemerkt, waardoor over deze dagen geen loon is verschuldigd. De drempel om jezelf ziek te melden wordt hierdoor een stuk hoger en werknemer zullen sneller geneigd zijn om een vrije dag op te nemen. Immers krijg je over een vrije dag wel loon doorbetaald.

Onze tip, vraag werknemers waarvan u weet dat ze carnaval gaan vieren of ze behoefte hebben aan een vrije (herstel) dag. Mocht een werknemer zich toch ziekmelden, schakel dan altijd de bedrijfsarts in voor een spoedconsult. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op. Wij hopen in ieder geval dat de kater meevalt! Gezellige carnaval gewenst, alaaf!

Laatste nieuws

Auto 2.jpg
15/07/2024
Naheffing mrb bij schorsing en OVR-tarief of vrijstelling?

Als u uw auto langere tijd niet gebruikt, kunt u het kenteken laten schorsen. Kan dit een naheffing motorrijtuigenbelasting opleveren als het een auto betreft waarvoor u gebruikmaakt van de overgangsregeling oldtimers (OVR) of een vrijgestelde auto en u de auto tóch gebruikt?

Terugvragen.jpg
15/07/2024
Hebben schenkingen ‘vrij van recht’ invloed op box 3?

Bij een schenking is door de ontvanger ervan schenkbelasting verschuldigd. Bij een schenking ‘vrij van recht’ spreken schenker en ontvanger af dat de schenker deze belasting voor zijn rekening neemt. Welke effecten kan dit hebben op het vermogen en dus de verschuldigde belasting in box 3?

Zomer.jpg
15/07/2024
De zomer inluiden met uw personeel

Met de vakantie in zicht en de zon in aantocht organiseren veel werkgevers voor hun personeel een bedrijfsuitje of gezellige bijeenkomst op kantoor. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor binnen de werkkostenregeling dit jaar?