Carnaval staat weer voor de deur, tijd voor feest! In het zuiden van het land zien we dat veel werknemers vrij nemen om optimaal te kunnen geniet van de dagen, helaas komt het ook regelmatig voor dat werknemers zich ziekmelden. Werknemers hebben last van een flinke kater, soms een griepje of verminderde weerstand. De dagen na carnaval leveren steevast meer verzuimmeldingen op, soms tot wel 20% meer. Hartstikke leuk al die festiviteiten, maar hoe voorkomt u als werkgever dat u hier een flinke kater aan overhoudt?
 

Spoedconsult bedrijfsarts

Meldt een werknemer zich ziek en heeft u het vermoeden dat deze ziekmelding niet terecht is, dan kunt u de werknemer aanmelden voor een spoedconsult bij de bedrijfsarts. Dit spoedconsult kunt u meteen aanvragen zodra de werknemer zich ziek meldt. Het is dan aan de bedrijfsarts om vast te stellen of de werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is.

 

Wachtdagen invoeren

U heeft als werkgever de mogelijkheid om wachtdagen in te voeren, deze moet u wel schriftelijk overeenkomen met uw werknemers. De eerste twee ziektedagen kunnen dan als wachtdag worden aangemerkt, waardoor over deze dagen geen loon is verschuldigd. De drempel om jezelf ziek te melden wordt hierdoor een stuk hoger en werknemer zullen sneller geneigd zijn om een vrije dag op te nemen. Immers krijg je over een vrije dag wel loon doorbetaald.

Onze tip, vraag werknemers waarvan u weet dat ze carnaval gaan vieren of ze behoefte hebben aan een vrije (herstel) dag. Mocht een werknemer zich toch ziekmelden, schakel dan altijd de bedrijfsarts in voor een spoedconsult. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op. Wij hopen in ieder geval dat de kater meevalt! Gezellige carnaval gewenst, alaaf!

Laatste nieuws

btw.jpg
18/04/2024
Voorgestelde btw-herziening vanaf 2026 op kostbare diensten onroerende zaken

Het kabinet wil vanaf 2026 een btw-herzieningsregeling introduceren voor kostbare diensten met betrekking tot onroerende zaken. Door nu al op dit voorstel te anticiperen, kunt u misschien btw besparen.

Box 3.jpg
17/04/2024
Voorkom onnodige belastingrente

Wijzig vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag IB 2023 bij box 3 vermogen.

Fiets.jpg
08/04/2024
Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?