Ondernemers die laadinfrastructuur aanleggen of hier advies over willen kunnen vanaf 24 september 2024 de nieuwe subsidieregeling SPRILA aanvragen. De Subsidieregeling voor Private Laadinfrastructuur bij bedrijven heeft twee onderdelen: Advies en Aanschaf. SPRILA maakt het opladen van elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein makkelijker.

Beide regelingen zijn er ook voor concessiehouders van openbaar vervoer.
 

SPRILA Aanschaf

Bij SPRILA Aanschaf bepaalt het subsidiebedrag het moment waarop de ondernemer de aanvraag doet. Is het subsidiebedrag lager dan € 25.000? Vraag dan achteraf subsidie aan. Is het subsidiebedrag hoger dan € 25.000? Vraag dan subsidie aan voor de werkzaamheden starten. Er is een rekentool beschikbaar.
 

SPRILA Advies

Veel ondernemers hebben vragen over het aanleggen van laadinfrastructuur. Daarom is er SPRILA Advies. Met deze regeling krijgt men tot maximaal 50% van de advieskosten van een externe adviseur vergoed. Kijk voor alle voorwaarden en onder andere het format laadadvies op de subsidiepagina.
 

SPULA voor publiek toegankelijke laadlocaties

Naast de SPRILA is er de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA). Deze regeling is er voor de aanleg van publiek toegankelijke laadlocaties. De SPULA opent op 1 oktober 2024.
 

Bron: RVO, 18-07-2024

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

personeelstekort_thumb.jpg
12/05/2025
Waar staan we nu met de compensatie transitievergoeding?

De compensatie transitievergoeding werd op 1 april 2020 ingevoerd voor werkgevers – maar waar staan we nu?

bezwaar.jpg
08/05/2025
Ook massaalbezwaarprocedure voor belastingrente IB

Bezwaren tegen de belastingrente op aanslagen inkomstenbelasting zijn vanaf 8 mei 2025 ook aangewezen als massaal bezwaar. Hetzelfde geldt voor andere belastingen, zoals de loonbelasting en omzetbelasting. Om mee te doen, moet u wel op tijd bezwaar maken.

geld terug.jpg
07/05/2025
De Aof-premie, kunt u geld terugvorderen?

De Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) premie is een verplichte premie die werkgevers moeten betalen. Recent is echter gebleken dat werkgevers (al jaren) onterecht veel te hoge Aof-premies betalen.