Wij willen u met betrekking tot de btw-aangiftes graag attenderen op een aantal zaken, die mogelijk van toepassing zijn bij de laatste aangifte van het jaar. Het gaat om de volgende zaken.
 

1) BUA CORRECTIE EN PRIVÉ GEBRUIK AUTO

Is er gedurende het jaar btw afgetrokken voor goederen/diensten die zijn gebruikt voor giften, relatiegeschenken en/of personeelsverstrekkingen? Dan moet u mogelijk btw terug betalen. Dit is het geval wanneer de totale bevoordeling per belanghebbende boven de EUR 227 (ex btw) uitkomt. De correctie moet plaatsvinden via de laatste btw-aangifte van het boekjaar. Privégebruik van een auto leidt eveneens tot een btw-correctie (let op: ook woon-werkverkeer is voor btw privégebruik). 
 

2) PRO-RATA AFTREK

Btw op goederen en/of diensten die worden gebruikt voor zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde activiteiten is niet volledig aftrekbaar. Dit speelt o.a. bij (vrijgestelde) fysiopraktijken met (belaste) fitnessactiviteiten. De aftrek vindt gedurende het jaar plaats naar rato van het btw-belaste gebruik, waarbij aan het einde van het boekjaar een definitieve berekening van het gebruik moet plaatsvinden. Bij roerende investeringsgoederen en onroerend goed moet de btw-aftrek gedurende 5 of 10 jaar worden gecontroleerd bij de laatste btw-aangifte van het boekjaar. Wijkt het gebruik over dat jaar meer dan 10% af, dan moet de eerdere btw-aftrek (deels) worden gecorrigeerd.
 

3) 90%-VERKLARING

Is in 2022 een onroerende zaak notarieel geleverd, waarbij geopteerd is voor een btw-belaste levering? Dan moet de koper aan zowel de verkoper als aan de Belastingdienst een zogenoemde 90%-verklaring overhandigen binnen 4 weken na afloop van het boekjaar volgend op het boekjaar van levering. Het boekjaar van de koper is hierbij leidend. Het 90%-criterium is ook van belang bij het huren van een onroerende zaak met gebruikmaking van de optie voor btw belaste verhuur. Als de huurder in enig boekjaar niet meer voldoet aan het 90%-criterium (of in sommige gevallen 70%), heeft hij de wettelijke verplichting om dit binnen 4 weken na afloop van dit boekjaar aan de verhuurder en de Belastingdienst te melden.
 

4) ONINBARE VORDERINGEN

Tijdens het afsluiten van de administratie is het van belang om de openstaande debiteuren door te nemen. Zitten hier vorderingen bij die minimaal 1 jaar oud zijn? Volgens de wetgever is de vordering dan oninbaar. De afgedragen btw op deze vorderingen kunt u via de btw-aangifte terugvragen. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat eerder in aftrek gebrachte btw (crediteuren) moet worden terugbetaald.
 

BOEKJAAR

We zitten nu aan het begin van een nieuw kalenderjaar, maar voor de punten 1-3 is het boekjaar van de ondernemer leidend. In veel gevallen is dit gelijk aan het kalenderjaar, maar dit is uiteraard niet altijd het geval.

Heeft u vragen over bovenstaande aandachtspunten, kunt u contact opnemen met Kirsten Deij.

Laatste nieuws

personeelstekort_thumb.jpg
12/05/2025
Waar staan we nu met de compensatie transitievergoeding?

De compensatie transitievergoeding werd op 1 april 2020 ingevoerd voor werkgevers – maar waar staan we nu?

bezwaar.jpg
08/05/2025
Ook massaalbezwaarprocedure voor belastingrente IB

Bezwaren tegen de belastingrente op aanslagen inkomstenbelasting zijn vanaf 8 mei 2025 ook aangewezen als massaal bezwaar. Hetzelfde geldt voor andere belastingen, zoals de loonbelasting en omzetbelasting. Om mee te doen, moet u wel op tijd bezwaar maken.

geld terug.jpg
07/05/2025
De Aof-premie, kunt u geld terugvorderen?

De Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) premie is een verplichte premie die werkgevers moeten betalen. Recent is echter gebleken dat werkgevers (al jaren) onterecht veel te hoge Aof-premies betalen.