Als u in 2024 een schenking hebt ontvangen, moet u vóór 1 maart 2025 aangifte schenkbelasting doen.
 

Vormen van schenking

Van een schenking in 2024 is onder andere sprake als bijvoorbeeld uw ouders in 2024 een geldbedrag (schenking in contanten) aan u hebben gegeven. Normaal gesproken zal dit bedrag door uw ouders aan u zijn uitbetaald door een overboeking op uw bankrekening onder vermelding van ‘schenking’. Mogelijk is er ook een schenkingsakte opgemaakt.

Een andere schenkingsvorm is een schenking onder schuldigerkenning (schenking op papier). In dat geval hebt u (via een notariële akte) in 2024 een schenking gekregen, waarbij het geschonken bedrag echter niet door de schenker (bijvoorbeeld uw ouders) aan u is uitbetaald. Hierdoor heeft de schenker een schuld aan u. Over deze schenking op papier moet de schenker jaarlijks 6% rente aan u betalen.
 

Aangifte schenkbelasting

U moet aangifte schenkbelasting 2024 doen als u in 2024 schenkingen van uw ouders hebt ontvangen, die in totaal hoger zijn dan € 6.633. Betreft het schenkingen die u niet van uw ouders maar van een derde hebt ontvangen, dan moet u aangifte doen als de schenkingen van deze derde in totaal hoger zijn dan € 2.658.
 

Vragen

Als u in 2024 een schenking hebt ontvangen en u vragen hebt over de aangifte schenkbelasting 2024, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij ESJ.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

personeelstekort_thumb.jpg
12/05/2025
Waar staan we nu met de compensatie transitievergoeding?

De compensatie transitievergoeding werd op 1 april 2020 ingevoerd voor werkgevers – maar waar staan we nu?

bezwaar.jpg
08/05/2025
Ook massaalbezwaarprocedure voor belastingrente IB

Bezwaren tegen de belastingrente op aanslagen inkomstenbelasting zijn vanaf 8 mei 2025 ook aangewezen als massaal bezwaar. Hetzelfde geldt voor andere belastingen, zoals de loonbelasting en omzetbelasting. Om mee te doen, moet u wel op tijd bezwaar maken.

geld terug.jpg
07/05/2025
De Aof-premie, kunt u geld terugvorderen?

De Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) premie is een verplichte premie die werkgevers moeten betalen. Recent is echter gebleken dat werkgevers (al jaren) onterecht veel te hoge Aof-premies betalen.