We spreken van factuurfraude als een oplichter een nepfactuur stuurt uit naam van een bekend bedrijf, zoals een telecomaanbieder, of namens een leverancier bij wie u recent of regelmatig iets heeft besteld. Als u de factuur betaalt, gaat het geld niet naar de leverancier, maar naar een bankrekening die in handen is van oplichters.
 

Hoe werkt factuurfraude?

Er zijn fysieke en digitale vormen van factuurfraude. De factuur kan volledig toegespitst zijn op uw bedrijf of kan juist meer algemeen van aard zijn: 

  • De fysieke variant is meestal een gerichte variant. Hierbij onderscheppen fraudeurs een factuur, nadat deze per post verstuurd is en voordat deze ontvangen wordt. De bankgegevens op de factuur worden door fraudeurs aangepast en vervolgens wordt de factuur alsnog bezorgd. 

  • De digitale variant kan zowel gericht als meer algemeen zijn.

  • Bij de algemene vorm gaat het om massaal verstuurde nepfacturen naar willekeurige e-mailadressen. Dit lijken facturen van bekende en vertrouwde partijen, zoals telecomaanbieders of overheidsinstellingen. Het gaat vaak om relatief kleine bedragen en de e-mail lijkt te komen van gangbare partijen. Daarom betalen veel ontvangers deze nepfacturen, zelfs als ze geen klant zijn van de zogenaamde afzender.

  • Bij de gerichte vorm van digitale factuurfraude ontvangt u een factuur namens een leverancier waarmee u vertrouwd bent. Die factuur komt vanaf een e-mailadres, dat sterk lijkt op het gebruikelijke e-mailadres van die leverancier. Denk bijvoorbeeld aan factuur[@]voorbeeId.nl, waarbij de ‘l’ in het woord ‘voorbeeld’ vervangen is door de hoofdletter ‘i’. Soms lukt het oplichters zelfs om in te breken op de mailbox van uw leverancier. Dan komt de aangepaste factuur daadwerkelijk vanuit het vertrouwde mailaccount.


Verklein de kans op factuurfraude: 3x checken

Pas deze 3 checks toe om nepfacturen makkelijker te herkennen, zodat u zich beter kunt beschermen tegen factuurfraude.

  • Check de bestelling
    Ontvangt u een factuur? Controleer dan of u echt een bestelling heeft gedaan. Vraag bij twijfel aan de afzender, waarom u een factuur heeft ontvangen. Zonder bewijs dat u opdracht heeft gegeven voor het leveren van een product of dienst, bent u nooit verplicht een factuur te betalen.

  • Check het ordernummer
    Heeft u inderdaad een bestelling gedaan? Check dan het order- en/of factuurnummer op de factuur en controleer in uw administratie of u een inkooporder of orderbevestiging vindt die daarop aansluit. 

  • Check het bankrekeningnummer
    Controleer of het bankrekeningnummer overeenkomt met het bankrekeningnummer dat u eerder altijd gebruikte. Is dit een ander bankrekeningnummer dan op de factuur? Ga na of dit klopt door de opdrachtgever te bellen. Gebruik daarbij het telefoonnummer uit uw eigen administratie en niet het nummer uit de factuur of uit de begeleidende mail – dat nummer kan van een oplichter zijn.
     

Toch een nepfactuur betaald?

Als het toch misgaat, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank. Na een melding nemen zij contact op met de (buitenlandse) bank van de begunstigde om te kijken of er geld kan worden veiliggesteld. Snelheid is dus van belang. 

Doe ook altijd aangifte van factuurfraude. Het is weliswaar lastig om de identiteit van buitenlandse oplichters te achterhalen, maar als de crimineel een Nederlands bankrekeningnummer heeft gebruikt, zijn er meer mogelijkheden om uw geld terug te krijgen. Bijvoorbeeld via de Procedure NAW-gegevens Begunstigde bij niet-bancaire Fraude (PNBF). Als u deze procedure volgt en aan de bijbehorende voorwaarden voldoet, kunt u bij de bank de NAW-gegevens van de verzender opvragen nadat u aangifte heeft gedaan. Die gegevens kunt u gebruiken om via een civiele rechtsprocedure uw geld terug te eisen.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Webinar CF.jpg
19/02/2025
Uitnodiging webinar: Uw bedrijf verkoopklaar maken

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke stap. Een goede voorbereiding kan het verschil maken.

Geld 2.jpg
18/02/2025
Binnenkort afrekening WKR 2024

Gaf u uw werknemers in 2024 meer dan uw vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR), dan moet u uiterlijk in uw tweede aangifte loonheffingen 2025 daarover afrekenen.

recht.jpg
11/02/2025
Btw en transfer pricing: De Weatherford Atlas Gip-zaak

Het Hof van Justitie van de EU heeft uitspraak gedaan in de Weatherford Atlas Gip-zaak. Deze zaak verduidelijkt de samenhang tussen transfer pricing en btw bij interne groepsdiensten.