Binnen de werkkostenregeling is er een gerichte vrijstelling voor zogenaamde ‘arbovoorzieningen’. Wat is hierover beslist? Wat is raadzaam om goed te regelen? Wat moet u nu doen? 

Binnen de werkkostenregeling bestaat een gerichte vrijstelling voor zogenaamde ‘arbovoorzieningen’. Omdat er sprake is van een gerichte vrijstelling, komt de waarde van de voorziening niet ten laste van de vrije ruimte. Bij het toepassen van de gerichte vrijstelling moet u opletten. Wat speelt hier?  
 

WAT SPEELDE BIJ DE RECHTER OVER GEZONDE MENU’S VOOR WERKNEMERS?

X BV, gespecialiseerd in de ontwikkeling en de verkoop van kiemgroenten, heeft ruim 200 werknemers in dienst. Zij krijgen in 2017 en 2018 dagelijks gratis lunches in het bedrijfsrestaurant, die zijn afgestemd met een diëtiste. De lunches bevatten een minimum hoeveelheid groenten en geen toevoegingen, zoals zout, suiker en E-nummers. X BV heeft een beleidsverklaring gezonde voeding en daarin staat dat gezonde voeding een cruciaal onderdeel is van haar arbobeleid. De werkgever heeft de maaltijden ten laste van de vrije ruimte in de WKR gebracht en in bezwaar tegen de aangifte het standpunt ingenomen dat de maaltijden gericht zijn vrijgesteld als arbovoorziening. Zij stelt dat hiermee wordt voldaan aan de arboverplichting om gezondheidsrisico’s te beperken.  

Vrijgesteld
Verder is nog belangrijk dat met ingang van 2022 de tekst van de gerichte vrijstelling is aangepast. Met de wijziging is verduidelijkt dat alleen verplichte arbovoorzieningen gericht zijn vrijgesteld. Uit de toelichting bij de verduidelijking volgt dat het generiek vergoeden of verstrekken van algemene gezondheidschecks of het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van gezonde maaltijden, een fiets, sportieve activiteiten, etc. niet vallen onder de gerichte vrijstelling.  

Rechtbank Den Haag oordeelt dat een gezonde lunch niet valt onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen. De Arbowet ziet immers alleen op verplichtingen die samenhangen met veiligheid en gezondheid bij de arbeid. Dit geldt ook voor eigen arbobeleid. Een maaltijd ziet op de gezondheid van de werknemer in het algemeen en valt dan ook niet onder de verplichtingen op grond van de Arbowet. Daarnaast kent de loonheffing een aparte bepaling over het waarderen van een door de werkgever verstrekte lunch. Specifieke bepalingen gaan in de theorie voor algemene maatregelen (de arbovrijstelling).  

Advies aan Hoge Raad
De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad om de gezonde lunches wel onder de gerichte vrijstelling te laten vallen. Een werkgever moet volgens de Arbowet een beleid hebben om ziekteverzuim te voorkomen. De verstrekking van gezonde lunchmaaltijden kan hier een onderdeel van zijn. Het wachten is op een uitspraak van de Hoge Raad.  
 

WAT IS NU RAADZAAM?  

Als u (gezonde) lunches gratis aanbiedt aan uw medewerkers, dan moet u € 3,55 (2023) bij het loon tellen. Dit loon mag u aanwijzen voor de werkkostenregeling (WKR). Het bedrag komt dan ten laste van de vrije ruimte. Als de Hoge Raad beslist dat de gezonde maaltijd onder de gerichte arbovrijstelling valt, dan komt de waarde niet ten laste van de werkkostenregeling. U kunt pro forma bezwaar maken tegen de inhouding van loonheffing en de Belastingdienst vragen het bezwaar aan te houden tot na de uitspraak van de Hoge Raad. Zo’n bezwaar wordt echter niet als heel kansrijk gezien. Overleg dit eerst met uw adviseur. 
 

In afwachting van de definitieve uitspraak van de Hoge Raad is het raadzaam dat u gratis gezonde lunches tot het loon (€ 3,55 in 2023) telt en dit loon aanwijst voor de werkkostenregeling (WKR). 

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Auto 2.jpg
15/07/2024
Naheffing mrb bij schorsing en OVR-tarief of vrijstelling?

Als u uw auto langere tijd niet gebruikt, kunt u het kenteken laten schorsen. Kan dit een naheffing motorrijtuigenbelasting opleveren als het een auto betreft waarvoor u gebruikmaakt van de overgangsregeling oldtimers (OVR) of een vrijgestelde auto en u de auto tóch gebruikt?

Terugvragen.jpg
15/07/2024
Hebben schenkingen ‘vrij van recht’ invloed op box 3?

Bij een schenking is door de ontvanger ervan schenkbelasting verschuldigd. Bij een schenking ‘vrij van recht’ spreken schenker en ontvanger af dat de schenker deze belasting voor zijn rekening neemt. Welke effecten kan dit hebben op het vermogen en dus de verschuldigde belasting in box 3?

Zomer.jpg
15/07/2024
De zomer inluiden met uw personeel

Met de vakantie in zicht en de zon in aantocht organiseren veel werkgevers voor hun personeel een bedrijfsuitje of gezellige bijeenkomst op kantoor. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor binnen de werkkostenregeling dit jaar?