De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is ook voor2024 weer aangepast. Deze subsidieregeling is er voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op warmtenetten. De voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, zijn met ingang van 1januari2024 veranderd. Wat is er dit jaar veranderd?  
 

Subsidiewijziging voor warmtepompen

Vanaf 2024 moeten warmtepompen minimaal een energielabel A++  hebben, willen deze in aanmerking komen voor ISDE-subsidie. Warmtepompen met een lager label (A+ of lager) komen niet meer in aanmerking.

Warmtepompen met label A+++ of hoger krijgen een subsidiebonus van € 225. Als u in 2023 een warmtepomp met label A+ of lager heeft gekocht, komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.
 

Aanpassing van subsidiebedragen voor zonneboilers

Wanneer u een zonneboiler laat plaatsen, krijgt u vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren.

  • Voor zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot 10 m² geldt een subsidie van  € 0,55 per kWh, dit was €1,02.

  • Voor zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² geldt een subsidie van € 0,28 per kWh, dit was €0,45.

De subsidie voor het aansluiten op een warmtenet wordt wel verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

 

Nieuw budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

 Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen. Dit betekent dat bedrijven die in 2024 zonnepanelen willen installeren geen aanspraak meer kunnen maken op deze specifieke subsidie. Er komt wel een nieuw budget beschikbaar voor bedrijven die een (kleine) windturbine willen plaatsen. Het totale budget hiervoor is € 20 miljoen. Dit zal beschikbaar zijn tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027.
 

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er is per 1 januari 2024 een extra subsidiebonus ingevoerd om het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, zoals vezelhennep en vlas, te bevorderen. Hoewel deze materialen vaak duurder zijn dan niet-duurzame isolatiematerialen, hebben zij het voordeel dat zij milieuvriendelijk afbreekbaar zijn. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen, wordt er per 2024 een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.
 

Meer informatie?

De subsidie kan worden aangevraagd via RVO.nl. Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact met ons op.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

btw.jpg
18/04/2024
Voorgestelde btw-herziening vanaf 2026 op kostbare diensten onroerende zaken

Het kabinet wil vanaf 2026 een btw-herzieningsregeling introduceren voor kostbare diensten met betrekking tot onroerende zaken. Door nu al op dit voorstel te anticiperen, kunt u misschien btw besparen.

Box 3.jpg
17/04/2024
Voorkom onnodige belastingrente

Wijzig vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag IB 2023 bij box 3 vermogen.

Fiets.jpg
08/04/2024
Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?