Wanneer zou u kunnen overstappen naar een BV? Van welke factoren is het afhankelijk of dit aantrekkelijk is? Hoe pakt dit uit in uw situatie?
 

Prinsjesdag en slecht belastingnieuws
Prinsjesdag 2022 was er eentje om snel te vergeten voor ondernemers. Niet alleen ondernemers in de inkomstenbelasting (IB) kregen slecht nieuws (afschaffing fiscale oudedagsreserve, snellere verlaging zelfstandigenaftrek), maar ook BV-ondernemers/directeur-grootaandeelhouders (dga’s) zullen deze dag niet erg gelukkig zijn geweest. Zij worden geconfronteerd met een hogere vennootschapsbelasting, een hoger box 2-tarief en de afschaffing van de 25%-marge (de zogeheten ‘doelmatigheidsmarge’) voor het dga-loon.

Waar doet u nu goed aan?
Voor een IB-ondernemer hakken de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR) en bijna volledige uitfasering van de zelfstandigenaftrek er natuurlijk flink in. Normaliter zou de omzetting van uw onderneming naar een BV dan een aantrekkelijk alternatief zijn, maar ook daar vallen fiscaal nu klappen. Wat is wijsheid? Waar doet u goed aan?
 

AFHANKELIJK VAN WINSTNIVEAU

Ondernemingswinsten tot € 75.000 per jaar
Allereerst is het goed om te beseffen dat u sowieso een behoorlijke winst moet maken, wil de overgang naar een BV-structuur überhaupt aantrekkelijk zijn. Bij winsten tot € 75.000 per jaar is het fiscaal aantrekkelijker om te blijven ondernemen via uw eenmanszaak of Vof. 

Tip: U kunt de fiscale druk dan misschien nog wat drukken door het jaarlijks afstorten van lijfrenten (als compensatie voor de FOR).

Winsten van meer dan € 150.000
De ondernemer met winsten van meer dan € 150.000 zit in de regel het beste in een BV-structuur. Voorwaarde is dan wel dat u niet een te groot deel van deze winst als loon uit de BV moet halen. Oorzaken hiervan kunnen de flinke privébestedingen of een hoog verplicht dga-loon zijn. De afschaffing van de doelmatigheidsmarge werkt hier dus niet mee.
 

ZIT U IN DE TUSSENGROEP (€ 75.000 - € 150.000)?

Tussengroep
Zit u in de tussengroep (€ 75.000 - € 150.000), dan zal uw keuze minder gemakkelijk te maken zijn. Wij adviseren u uw keuze dan te laten bepalen door 2 factoren:

  • Hoeveel dga-loon moet u in aanmerking nemen?

  • Hoelang kan de heffing in box 2 worden uitgesteld?

Minimumloon dga
Als dga moet uw loon minimaal gelijk zijn aan dat van een vergelijkbare werknemer zonder aandelenbelang met een minimum van € 51.000 (bedrag 2023). Voorheen mocht daarop nog de doelmatigheidsmarge van 25% worden toegepast, maar deze vervalt vanaf 2023. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld advocaat of architect bent, het niet eenvoudig is een relatief laag loon in aanmerking te nemen. Uw collega’s verdienen immers ook een aardige boterham. Voor een winkeleigenaar is een laag dga-loon eerder haalbaar. 

Tip: Hoe lager het loon, des te groter is het fiscale voordeel van de BV-structuur.

Box 2-heffing uitstellen
Verder heeft een BV-structuur als voordeel dat u de box 2-heffing over de overwinst (winst na uw loon en de vennootschapsbelasting) lang kunt uitstellen. Als u nog jong bent, is dit uitstel misschien wel 25 jaar mogelijk, maar als u over 5 jaar pensioneert of denkt de overwinsten over enkele jaren te moeten uitbetalen voor andere doelen, is dit voordeel een stuk kleiner. 

Tip: Hoe langer het box 2-uitstel, des te groter is het fiscale voordeel van de BV-structuur.

 

Wanneer is een BV-structuur fiscaal aantrekkelijk:

  • Als u behoorlijke winst binnen uw onderneming realiseert

  • Als u uw dga-loon kunt beperken en

  • Als u de box 2-heffing lange tijd kunt uitstellen.

Bespreek met uw adviseur de voor- en nadelen van deze omzetting.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Terugvragen.jpg
07/05/2024
Let op bij terugvragen btw van niet-betalende debiteur

Heeft u debiteuren die hun facturen niet (geheel) betalen? U kunt dan, onder voorwaarden, de btw op deze facturen misschien (deels) terugvragen.

Auto.jpg
02/05/2024
Voorjaarsnota: tal van gevolgen voor de automobilist

De onlangs verschenen Voorjaarsnota heeft heel wat gevolgen voor de automobilist, zowel voor personenauto’s als bestelauto’s, elektrisch of niet-elektrisch. Wat zijn de plannen?

btw.jpg
18/04/2024
Voorgestelde btw-herziening vanaf 2026 op kostbare diensten onroerende zaken

Het kabinet wil vanaf 2026 een btw-herzieningsregeling introduceren voor kostbare diensten met betrekking tot onroerende zaken. Door nu al op dit voorstel te anticiperen, kunt u misschien btw besparen.