Op 16 februari 2023 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel "Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie". Dit wetsvoorstel heeft betrekking op de versnelde ontbinding van een rechtspersoon, zoals een nv, bv of stichting, wanneer deze rechtspersoon geen baten meer heeft.
Doel wetsvoorstel
Het doel van het wetsvoorstel is om het vertrouwen in de turboliquidatie te vergroten door de transparantie te verbeteren, de rechtsbescherming van schuldeisers te verbeteren en misbruik te voorkomen. Hierdoor wil de regering misbruik bij beëindiging van rechtspersonen via turboliquidatie voorkomen. Met name in die gevallen waarin de rechtspersoon ophoudt te bestaan met achterlating van schulden.
Maatregelen
Met het wetsvoorstel worden drie maatregelen geïntroduceerd. Het (voormalig) bestuur wordt verplicht om een aantal financiële stukken openbaar te maken en eventuele schuldeisers hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen. Daarnaast wordt het OM in staat gesteld een bestuursverbod te implementeren op het (voormalig) bestuur en de ontbinding zonder baten mee te laten tellen in de beoordeling van recidive. Ook krijgen schuldeisers een inzagerecht in de bewaarde administratie van de ontbonden rechtspersoon als het bestuur de verantwoordingsverplichting niet is nagekomen.
Tijdelijk karakter
De voorgestelde maatregelen zijn van tijdelijke aard en zijn in principe geldig voor een periode van twee jaar. In het wetsvoorstel wordt aangegeven dat de belangrijkste reden voor deze tijdelijke maatregelen de noodzaak is om snel in te kunnen grijpen zonder dat er een structurele wetswijziging nodig is. Hierdoor kan de verbeterde turboliquidatieprocedure zo snel mogelijk beschikbaar komen voor de groeiende groep ondernemers die hun bedrijf wil stoppen vanwege de COVID-19-pandemie en de stijgende energieprijzen.
Fiscale gevolgen
Het wetsvoorstel heeft geen directe fiscale gevolgen, maar bij een turboliquidatie moet wel rekening worden gehouden met mogelijk nog openstaande belastingschulden waarvoor bestuurders aansprakelijk kunnen zijn.
Ten slotte
Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Meer weten?
Laatste nieuws

Dit jaar investeren en versneld afschrijven?
Als u dit jaar investeert, mag u fiscaal versneld afschrijven. Wat is hier belangrijk om te weten: wanneer wel of niet doen?

Onbelaste laadpaal bij werknemer thuis?
Steeds meer werknemers rijden in een elektrische auto van de zaak. Als de werkgever bij hen thuis een laadpaal installeert, hoe en wanneer is dit dan onbelast?

Wat wijzigt er mogelijk voor de vbi en het fgr?
Het Ministerie van Financiën heeft op 8 maart 2023 een internetconsultatie geopend over het conceptwetsvoorstel tot wijziging van onder andere de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) en het fonds voor gemene rekening (fgr).