Vanaf 1 januari 2024 is het percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting verhoogd van 8% naar 10% en voor de overige belastingen van 6% naar 7,5%. Het is daarom van groot belang om een voorlopige aanslag aan te vragen vóór 1 mei 2024 of aangifte te doen vóór 1 juni 2024.
 

BEREKENING BELASTINGRENTE

De Belastingrente wordt over het verschuldigde belastingbedrag berekend. Voor het belastingjaar 2023 wordt de belastingrente berekend vanaf 1 juli 2024 (of vanaf zes maanden na afloop van het boekjaar voor gebroken boekjaren) tot zes weken na de dagtekening van de (voorlopige) aanslag.

Per 1 januari 2024 is de rente voor de vennootschapsbelasting verhoogd naar 10%. Voor de inkomstenbelasting en overige belastingen geldt een tarief van 7,5%.
 

VOORKOMEN/BEPERKEN BELASTINGRENTE OVER 2023

Belastingrente kan worden beperkt of worden voorkomen door voor 1 mei 2024 (voor gebroken boekjaren: voor de eerste dag van de vijfde maand na afloop van het boekjaar) een verzoek tot herziening van de voorlopige aanslag 2023 in te dienen.

Het is ook belangrijk om te weten dat belastingrente niet verschuldigd is als de aangifte vennootschapsbelasting 2023 voor 1 juni 2024 (voor gebroken boekjaren: voor de eerste dag van de zesde maand na afloop van het boekjaar) is ontvangen en de (voorlopige) aanslag conform het verzoek of de aangifte wordt vastgesteld.

Het kan ook van belang zijn om indien nodig een (aanvullende) voorlopige aanslag aan te vragen voor voorgaande jaren.
 

INVORDERINGSRENTE

De invorderingsrente – de rente die wordt berekend wanneer een aanslag is opgelegd, maar nog niet is betaald – is met ingang van 1 januari 2024 4%.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Box 3.jpg
02/10/2024
Update box 3

De Staatssecretaris van Financiën heeft recent in twee brieven de Tweede Kamer geïnformeerd over de gevolgen voor de heffing in box 3 van de zogenoemde juni-arresten en over de invoering van een nieuw box 3-stelsel.

Prinsjesdag HR.jpg
27/09/2024
Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

besparen.jpg
27/09/2024
Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).