Christian Kefilev
Christian Kefilev

Corporate Finance Adviseur


Wat is een vendor due diligence?

Een vendor due diligence is een boekenonderzoek uitgevoerd op initiatief van de verkopende ondernemer. Dit houdt in dat, in voorbereiding op het verkoopproces, de organisatie op een aantal cruciale onderwerpen (bijvoorbeeld fiscaal, HRM, financieel of juridisch) wordt doorgelicht met als doel het signaleren van mogelijke knelpunten voor de verkoop.


Verkoopklaar maken

Door het vroegtijdig signaleren van knelpunten kunt u hierop actie ondernemen en de interne organisatie finetunen. Een vendor due diligence is daarmee vaak het startpunt van de voorbereiding op het verkoopproces (in vakjargon: “het verkoopklaar maken’).Knoppen draaien.png


Tijdig aan de juiste knoppen draaien

Het verkoopklaar maken van een organisatie start bij voorkeur ruim voorafgaand aan het daadwerkelijke moment van verkoop, zodat er nog voldoende tijd is om de gesignaleerde knelpunten te verhelpen.


De 3 voordelen van een vendor due diligence

Een vendor due diligence heeft 3 belangrijke voordelen voor het verkoopproces van uw onderneming:


1. Positief effect op de verkoopopbrengst

De verkoopopbrengst is in belangrijke mate afhankelijk van specifieke risico’s (bijvoorbeeld in welke mate is uw bedrijf afhankelijk van een enkele leverancier of afnemer?). Deze zijn in het vendor due diligence in kaart gebracht en in navolging daarop waar mogelijk ondervangen. U draait op tijd aan de juiste knoppen.


2. Bespoedigt het verkoopproces

In het vendor due diligence is de organisatie volledig in kaart gebracht. U bent klaar om de onderneming op een snelle, juiste en volledige wijze aan potentiële kopers te presenteren. Een due diligence vanuit de koper leidt daardoor niet tot verrassingen, die achteraf mogelijk discussie veroorzaken of uitmonden in nieuwe (prijs) onderhandelingen


3. Verbetert de onderhandelingspositie

De ondernemer is door het vendor due diligence goed op de hoogte van alle sterke en zwakke punten. Dit komt professioneel over en draagt bij aan een goede onderhandelingspositie.


Conclusie

Een vendor due diligence is een investering in uw organisatie. De praktijk leert dat de voordelen van een vendor due diligence sterk opwegen tegen de investering daarin. Bent u van plan om uw onderneming te verkopen? Start uw voorbereiding op het verkoopproces met een vendor due diligence.

Meer weten?

 

Already verified you are human.
Moment geduld...
Deel deze pagina