EMIGRATIE 

Een emigratie naar een ander land brengt veel veranderingen met zich mee. U krijgt bijvoorbeeld te maken met een andere belastingwet. Voor een aantal zaken wordt niet alleen de wetgeving van uw nieuwe land van belang, maar kan ook de Nederlandse wet een aandachtspunt blijven.
 

WAAR GAAT U BELASTING BETALEN?

Zo wil Nederland in principe belasting blijven heffen over Nederlandse bronnen van inkomen, ook al woont u niet meer in Nederland. Tegelijkertijd wil ook uw nieuwe woonland heffen. Dat kan leiden tot dubbele belastingheffing. Belasting betalen in geval van emigratie is vaak vrij lastig.

Gelukkig heeft Nederland met veel landen belastingverdragen afgesloten die het heffingsrecht verdelen. Zo wordt dubbele heffing voorkomen. Het kan dus zeker zo zijn dat u ook na emigratie voor een deel van het inkomen in Nederland belasting blijft betalen.
 

CONSERVERENDE AANSLAG

Daarnaast zal Nederland voor bepaalde soorten inkomen een conserverende aanslag op willen leggen, bijvoorbeeld voor uw pensioen, lijfrente of aandelenpakketten die groter zijn dan 5%. Als met het pensioen, de lijfrente of de aandelen bepaalde “verboden” handelingen gebeuren, zal Nederland deze conserverende aanslagen willen innen.

Of Nederland dat ook mag, is soms maar de vraag. Op dit moment lopen over deze vraag meerdere rechtszaken.  Ook bij schenkingen of erfenissen kunt u na emigratie met de Nederlandse wetgeving te maken krijgen. Zo kan Nederland tot 10 jaar na emigratie bij Nederlanders haar schenk- en erfbelasting blijven toepassen. Kennis over belasting bij emigratie is dus van groot belang.
 

HUWELIJKSE VOORWAARDEN EN UW TESTAMENT

De belastingheffing bij emigratie is echter niet het enige aandachtspunt. Ook kan worden gedacht aan het huwelijksvermogensrecht of aan het recht dat van toepassing is op uw nalatenschap. Afhankelijk van de precieze omstandigheden zullen de Nederlandse wetten ook op u van toepassing (kunnen) blijven. Voor het erfrecht is er zelfs een Europese regeling die het voor geëmigreerde Nederlanders mogelijk maakt om een rechtskeuze te maken voor Nederlands recht. 
 

FISCALE VOORDELEN

Belangrijk is dat de Nederlandse regelingen u ook na uw emigratie belastingvoordelen kunnen bieden. Een goed voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om na uw emigratie onder bepaalde voorwaarden bij wonen in het buitenland gebruik te blijven maken van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek over de buitenlandse eigen woning.

Kortom, met een goede voorbereiding zijn er bij een emigratie belastingkansen om te benutten. Wij begeleiden u graag optimaal door de ingewikkelde regelingen heen naar uw nieuwe woonland.
 

MEER INFORMATIE BIJ EMIGEREN

Wilt u meer weten over emigratie of heeft u vragen over internationale vermogensplanning, neem dan contact op.

Meer weten?

 

Already verified you are human.
Moment geduld...