We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Loon doorbetalen bij ontslag op staande voet?

Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij diefstal, kunt u een werknemer op staande voet ontslaan. In die gevallen loopt u het risico dat u het loon moet doorbetalen. Ook als u door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

Ontslag na diefstal

Dit volgt uit een advies van de advocaat-generaal in een ontslagzaak. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, heeft dit grote gevolgen. In de betreffende zaak was sprake van diefstal door een werknemer. Hierna volgde ontslag op staande voet.

Wet werk en zekerheid

De werknemer stapte naar de rechter, die het ontslag vernietigde, omdat niet bewezen was dat er sprake is van diefstal. In hoger beroep vernietigde het gerechtshof de beslissing van de kantonrechter en ontbond alsnog de arbeidsovereenkomst per direct. De rechter mag namelijk onder de Wet werk en zekerheid een arbeidsovereenkomst niet met terugwerkende kracht ontbinden.

Het hof besliste ook dat de werkgever gedurende de periode dat de arbeidsovereenkomst in stand was gebleven, maar de werknemer geen werkzaamheden meer had verricht, het salaris niet hoefde door te betalen.

Wel of geen salaris?

De werknemer is in cassatie gegaan. De vraag die nu nog voorligt, is het wel of niet doorbetalen van het loon in de twintig maanden tussen het ontslag op staande voet en de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door het hof. Deze beslissing wordt nu voorgelegd aan de Hoge Raad. Voordat de Hoge Raad beslist, volgt er eerst een advies over de kwestie door de advocaat-generaal. Deze is van mening dat het salaris wél moet worden doorbetaald.

Werkgever de klos

Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, heeft dit grote gevolgen. In de praktijk zijn werkgevers dan in soortgelijke zaken in veel gevallen de klos. Alleen als bij ontslag op staande voet zowel de kantonrechter als het gerechtshof beslissen dat het ontslag terecht is, hoeft geen loon doorbetaald te worden. Werkgevers hebben al aangekondigd er bij de Tweede Kamer op aan te dringen een en ander te wijzigen, als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal zou volgen.

Personeel ontslaan?

Het is van belang om tijdig deskundig advies in te winnen. Hierbij geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen. Heeft u vragen over ontslagprocedures, neem dan contact met ons op via hrm@esj.nl of neem contact op met een van onze kantoren bij u in de buurt:
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×