Als u in 2023 uw onderneming wilt verduurzamen, dan is er een aantal stimuleringsregelingen vanuit de overheid waardoor u voordelig kunt investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
 

EIA EN MIA

De Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) zijn regelingen voor ondernemers die investeren in duurzame energie, energiebesparende en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Deze regelingen bieden u de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. Als u gebruik maakt van de EIA kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken.

De MIA betekent dat u afhankelijk van de soort milieu-investering 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag kunt aftrekken.

Om in aanmerking te komen voor de EIA of de MIA moet het bedrijfsmiddel op de energie- of milieulijst staan. De lijsten worden elk jaar aangepast en gepubliceerd op rvo.nl. Er geldt een drempelbedrag van een minimaal investeringsbedrag van € 2.500 per bedrijfsmiddel.

 

VAMIL

Ook kunt een liquiditeitsvoordeel realiseren, als u gebruik maakt van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Hiermee kunt u in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven op een milieuvriendelijke investering. Dit is beperkt tot 75% van de investering. De overige 25% wordt normaal afgeschreven.

Door de VAMIL vermindert u de fiscale winst en betaalt u dus minder belasting in dat jaar. Hierdoor houdt u meer liquiditeit over.

 

INVESTERINGSSUBSIDIE DUURZAME ENERGIE EN ENERGIEBESPARING (ISDE)

Voor verdere verduurzaming van uw woning of bedrijfspand kunt u ook nog een subsidie krijgen. Wanneer u bijvoorbeeld de woning wilt isoleren of een warmtepomp wilt aanschaffen, is er de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor een beperkt aantal verduurzamingsmaatregelen kunt u gebruik maken van deze subsidie.

 

SAMENLOOP VAN DE VERSCHILLENDE REGELINGEN

Op hetzelfde bedrijfsmiddel kunt u geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. De MIA kan wel worden gecombineerd met de VAMIL. Om de EIA, MIA of VAMIL te kunnen claimen, moet u de investering binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting aanmelden bij RVO.

 

MEER INFORMATIE?

Raadpleeg tijdig uw ESJ adviseur of neem contact met ons op. Onze specialisten adviseren u graag over de benodigde acties om de MIA, EIA, VAMIL of de ISDE daadwerkelijk te kunnen claimen.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Automatiseren_thumb.jpg
06/03/2024
Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Disfunctioneren_thumb.jpg
06/03/2024
Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.

Grafiek.jpg
06/03/2024
Waarom salaris benchmarking?

Door een benchmark uit te voeren kunt u als werkgever ervoor zorgen dat uw beloningsstructuur concurrerend blijft. Dit is ook van belang om nieuwe getalenteerde werknemers aan te trekken.