De Staatssecretaris van Financiën heeft recent in twee brieven de Tweede Kamer geïnformeerd over de gevolgen voor de heffing in box 3 van de zogenoemde juni-arresten en over de invoering van een nieuw box 3-stelsel.

Rechtsherstel naar aanleiding van de juni-arresten

De Hoge Raad heeft afgelopen juni geoordeeld dat belastingplichtigen met een lager werkelijk rendement dan het forfaitaire rendement de gelegenheid moeten krijgen om dit aan te tonen. Als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement, dan mag in box 3 alleen belasting worden geheven over het werkelijke rendement.

De staatssecretaris schrijft in de brief van 17 september 2024 aan de Tweede Kamer dat hij in het kader van rechtsherstel wetgeving voorbereidt om de heffing in box 3 in overeenstemming te brengen met dit oordeel van de Hoge Raad. In deze wetgeving zullen de regels voor het bepalen van het werkelijke rendement worden opgenomen.

De staatssecretaris streeft naar inwerkingtreding van deze wet rechtsherstel per 1 juni 2025.
 

Doelgroep rechtsherstel

De volgende groepen belastingplichtigen kunnen volgens de staatssecretaris gebruikmaken van de mogelijkheid om aan te tonen dat het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement:

  • Belastingjaren 2021 en later: alle belastingplichtigen;

  • Belastingjaren 2019 en 2020: belastingplichtigen met een definitieve aanslag die op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond of daarna is ontvangen en die een verzoek tot ambtshalve vermindering hebben gedaan of dit uiterlijk voor het einde van dit jaar (voor het belastingjaar 2019) of voor het einde van het volgende jaar (voor het belastingjaar 2020) nog doen;

  • Belastingjaren 2017 en 2018: belastingplichtigen met een definitieve aanslag waarvan hun bezwaar meeliep in de massaal bezwaarprocedure of waarvan de definitieve aanslag na 24 december 2021 is ontvangen en die uiterlijk voor het einde van 2022 (voor het belastingjaar 2017) of voor het einde van 2023 (voor het belastingjaar 2018) tijdig een verzoek tot ambtshalve vermindering hebben ingediend naar aanleiding van het geboden rechtsherstel.

Medio oktober 2024 start de Belastingdienst met het verzenden van een informatiebrief naar belastingplichtigen, die in aanmerking zouden kunnen komen voor rechtsherstel, met meer informatie en duidelijk handelingsperspectief.
 

Invoering nieuw box 3-stelsel

De staatssecretaris schrijft in een brief van 20 september 2024 aan de Tweede Kamer dat de invoering van een nieuw box 3-stelsel per 1 januari 2027 onzeker is geworden. Door de aanvullende herstelwerkzaamheden naar aanleiding van de juni-arresten heeft de Belastingdienst niet voldoende capaciteit om het nieuwe box 3-stelsel in de huidige vorm volledig te implementeren per 1 januari 2027.

Als u vragen hebt, dan kunt u contact opnemen met uw relatiebeheerder.

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Laatste nieuws

Prinsjesdag HR.jpg
27/09/2024
Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

besparen.jpg
27/09/2024
Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Recruitment 1.jpg
27/09/2024
Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.