In Nederland zijn er verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV). Deze regelingen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren, mits ze optimaal worden benut. 
 

Wat is het Lage-inkomensvoordeel (LIV)?


Het LIV is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een relatief laag loon. Het doel is om werkgelegenheid voor deze groep te stimuleren en te behouden. 2024 is het laatste jaar dat er nog aanspraak gemaakt kan worden op de LIV.
 

Voorwaarden voor de LIV:

  • Het gemiddelde uurloon van de werknemer ligt tussen de 100% en 104% van het wettelijk minimumuurloon.

  • De werknemer werkt minimaal 1.248 verloonde uren per kalenderjaar.
     

Hoeveel bedraagt het LIV?


Voor werknemers met een gemiddeld uurloon tussen 100% en 104% van het minimumloon bedraagt het voordeel € 0,49 per verloond uur, met een maximum van € 960,- per werknemer per jaar.
 

Wat is het Loonkostenvoordeel (LKV)?


Het LKV is bedoeld om werkgevers te stimuleren om mensen in dienst te nemen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zoals oudere werknemers en werknemers met een arbeidsbeperking.
 

 Voorwaarden voor het LKV:

  • De werknemer behoort tot een van de volgende doelgroepen: oudere werknemers (56+), arbeidsgehandicapten die nieuw in dienst komen, werknemers uit de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden.

  • Er is een doelgroepverklaring LKV aanwezig voor de betreffende werknemer.
     

Hoeveel bedraagt het LKV?


Als het gaat om oudere werknemers gelden de volgende bedragen:

  • Indien de dienstbetrekking ná 1 januari 2024 is begonnen, is het loonkostenvoordeel € 1,35 per verloond uur en zal er een afschaffing zijn per 1 januari 2026.

  • Voor dienstbetrekkingen die vóór 1 januari 2024 zijn gestart, blijft het voordeel € 3,05 per verloond uur met een maximum van € 6.000,- per kalenderjaar tot het einde van de looptijd van maximaal 3 jaar.

  • Het loonkostenvoordeel voor werknemers die arbeidsgehandicapt zijn, blijft daarentegen wel bestaan en blijft dan ook € 3,05 per verloond uur.

Met onze salarissoftware kunnen wij identificeren welke werknemers in aanmerking komen en worden de verloonde uren ook bijgehouden. Door deze gegevens goed inzichtelijk te hebben, kunnen wij ook tips geven zodat de LIV en LKV zo optimaal mogelijk benut kunnen worden!
 

Conclusie

Het LIV en LKV kunnen dus besparingen opleveren voor werkgevers. Door bewust te zijn van de voorwaarden, nauwkeurig de vereiste gegevens bij te houden en tijdig de benodigde verklaringen aan te vragen, kunnen bedrijven optimaal profiteren van deze financiële voordelen. Met de juiste aanpak kunnen deze regelingen niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt.

Heeft u hier nog vragen over, neem dan contact op met uw Salarisadviseur via sab@esj.nl

Meer informatie ontvangen?

*
*
*
*
*

Meer blogs

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.

Slim verlofbeheer: Verhoog werkplezier en effectiviteit

Een goed verlofbeleid biedt mogelijkheden om de tevredenheid en betrokkenheid van uw team te verhogen. Zorg dat uw beleid voldoet aan de wetgeving en de behoeften van uw team. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur.

Automatiseer verlofbeheer voor maximale efficiëntie

Verlof registreren is van groot belang, maar kan veel tijd kosten wanneer dit niet geautomatiseerd geregistreerd wordt. Automatiseer uw verlof registratie in Nmbrs of Daywize en houd meer tijd over om te focussen op andere werkzaamheden.

Brutoloon belastingvrij ruilen voor netto vergoeding?

Met een zogenaamde cafetariaregeling kunnen uw werknemers brutoloon onder voorwaarden belastingvrij ruilen voor een netto vergoeding. Dat is, ook onder voorwaarden, mogelijk zonder dat het u als werkgever extra geld kost.