HR en Salarisadvies

Wachtdagen invoeren om ziekteverzuim terug te dringen
Natuurlijk is een hoog ziekteverzuim binnen een bedrijf niet fijn. Ook medewerkers die frequent kort ziek zijn, hebben invloed op de bedrijfsvoering. Om dit aan te pakken, kunt u bijvoorbeeld wachtdagen invoeren. Wat zijn de voor- en nadelen?

Thuiswerkstress: hoe voorkomt u ziekmeldingen?
Een goede werkbare balans vinden tussen thuiswerken en privé, blijft voor veel werknemers lastig. Dit kan leiden tot stress, een burn-out en verzuim. Hoe voorkomt u dit?

Nieuwe werknemer eerst screenen
Door te screenen komt u meer over de sollicitant te weten. Hoe pakt u dat effectief aan en waar moet u rekening mee houden? Er is veel mogelijk, zolang u maar te werk gaat volgens de wettelijke regels.

Oekraïense werknemer in dienst nemen?
Oekraïense werknemers hebben sinds 1 april jl. in Nederland geen werkvergunning meer nodig. Het is goed om de loonadministratieve verplichtingen te bewaken en te (laten) regelen. Hoe werkt dat? Wat als deze werknemer (nog) geen BSN heeft?

Onbelaste kilometervergoeding omhoog?
Vanwege de sterk stijgende brandstofkosten wordt de vraag om een hogere onbelaste kilometervergoeding van nu € 0,19 per kilometer steeds groter. Wat is de stand van zaken? Zijn er vooruitzichten? Wat is er mogelijk?

Ontslag en ziekmelding door werknemer
De hoogste rechter (Hoge Raad) heeft nu geoordeeld dat een ziekmelding kort voor een UWV-ontslagprocedure doorwerkt in een volgende procedure. Dit is belangrijk in de praktijk! Lees verder hoe dit zit.

Negatief verlofsaldo bij uitdiensttreding
In de praktijk is het belangijk om te checken of een medewerker bij het einde van het dienstverband te veel vakantie-uren heeft opgenomen. Kunt u deze te veel opgenomen vakantie-uren verrekenen? Hoe gaat u hier goed mee om en hoe pakt u dat nu aan?

‘Ideale’ (thuis)werkplek: beter presteren
Hoe levert u een positieve bijdrage aan de ideale werkplek, thuis of op kantoor?

Vaststellingsovereenkomst: wees extra zorgvuldig
Werknemers komen en gaan. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker met een vaststellingsovereenkomst. Een voordeel van zo’n overeenkomst is dat alles in overleg gaat. Maar hoever gaat dat overleg en wat moet u de werknemer zeker vertellen?

Ga direct aan de slag met re-integratie
Wij komen het in de praktijk regelmatig tegen dat een werkgever geen actie heeft ondernomen om een zieke werknemer te re-integreren. Wij leggen graag uit waarom dat niet verstandig is.

Compensatie transitievergoeding, een update
Wanneer u de arbeidsovereenkomst met een medewerker beëindigt en als deze beëindiging hem niet te verwijten valt, heeft hij wettelijk recht op de transitievergoeding.

Ziek melden vanwege ziekte familielid
Een bejaarde ouder van uw medewerker heeft een ernstige ziekte. Uw medewerker is al vaak weggeroepen en u heeft daarvoor altijd calamiteitenverlof gegeven. Op uw vraag wanneer hij terugkomt, wordt hij kwaad en hij meldt zich ziek. Hoe pakt u dit aan?…