Erfenissen kunnen beneficiair worden aanvaard. Alle erfgenamen worden dan samen tot vereffenaars benoemd. In de praktijk loopt dat niet altijd even lekker. Wat heeft de Rechtbank hier over beslist? Hoe kunt u dit beter (laten) regelen?
Testament
Miep is ongehuwd en heeft geen kinderen. Ze heeft een testament waarbij ze haar neven en nichten tot erfgenamen heeft benoemd, ieder van hen voor een gelijk deel. In het testament heeft ze geen executeur benoemd.
Beneficiair aanvaarden: niet privé aansprakelijk
Als Miep overlijdt, wordt haar nalatenschap (erfenis) door de erfgenamen beneficiair (onder voorrecht van boedelbeschrijving) aanvaard. Ze hebben geen overzicht van de bezittingen en schulden van Miep en willen niet in privé aansprakelijk worden gesteld als mocht blijken dat er meer schulden zijn dan bezittingen. Alleen erfgenamen die de nalatenschap zuiver hebben aanvaard kunnen in privé aansprakelijk gesteld worden.
Vereffening van de nalatenschap volgens wettelijke regels
Als er sprake is van beneficiaire aanvaarding, moet de nalatenschap worden vereffend volgens de regels van de wet. Alle erfgenamen worden dan samen tot vereffenaars benoemd. Ze kunnen hun bevoegdheden als vereffenaars alleen gezamenlijk uitoefenen.
Tip: Als de erflater bij testament een executeur heeft benoemd en deze kan bewijzen dat de goederen van de nalatenschap ruimschoots voldoende zijn om daaruit alle schulden van de erflater te voldoen, dan hoeft de nalatenschap niet te worden vereffend volgens de wet en worden er ook geen vereffenaars benoemd.
Boedelbeschrijving met overzicht van bezittingen en schulden
Door de erfgenamen wordt een boedelbeschrijving opgesteld om een overzicht te hebben van alle bezittingen en schulden van Miep. De boedelbeschrijving moet ter inzage worden gelegd bij de boedelnotaris of, als deze ontbreekt, bij de griffie van de rechtbank. Alle vereffenaars moeten de boedelbeschrijving ondertekenen.
Dwarsliggende erfgenaam
Trix, een van de erfgenamen, weigert te tekenen. Ze voelt zich door de andere erfgenamen buitengesloten. Volgens haar wordt ze op geen enkele wijze betrokken bij de besluitvorming over de afwikkeling van de nalatenschap.
Geeft nooit thuis, ondanks aangetekende brieven
De andere erfgenamen zeggen dat ze meerdere malen hebben geprobeerd om Trix te bereiken, maar ze geeft nooit thuis. Ze kunnen aangetekende brieven laten zien die naar haar zijn toegezonden. Alle post is terug gestuurd, omdat Trix weigert deze in ontvangst te nemen. Ook heeft ze de stukken niet opgehaald bij het afgiftepunt van de post.
Rechtbank: dwarsligger blokkeert onterecht nalatenschap
De Rechtbank stelt vast dat de nalatenschapsafwikkeling wordt geblokkeerd, omdat Trix weigert te tekenen. Schuldeisers kunnen niet worden betaald. Ook kan de nalatenschap niet worden verdeeld. De overige erfgenamen hebben genoeg moeite gedaan om met Trix in contact te komen, maar dat is niet gelukt. Dus gebruikt de rechter zijn bevoegdheid om te bepalen dat de overige erfgenamen de vereffeningsprocedure zonder Trix kunnen voortzetten. Deze beschikking wordt ‘uitvoerbaar bij voorraad’ verklaard. Wanneer Trix tegen de uitspraak in beroep zou willen gaan, dan leidt dat dus niet tot vertraging!
Als u te maken heeft met een erfgenaam die de afwikkeling van een nalatenschap pertinent blokkeert, laat de rechter dan bepalen of de nalatenschap zonder de dwarsligger kan worden afgehandeld. Maar beter is om vantevoren een executeur in het testament te benoemen; is het saldo van de nalatenschap positief, dan hoeft er niet te worden vereffend.
Meer weten?