In de praktijk is het belangijk om te checken of een medewerker bij het einde van het dienstverband te veel vakantie-uren heeft opgenomen. Kunt u deze te veel opgenomen vakantie-uren verrekenen? Hoe gaat u hier goed mee om en hoe pakt u dat nu aan?
 

TE VEEL VAKANTIE-UREN TOEGEKEND: UREN TERUGBETALEN?

Als er te veel vakantie-uren zijn toegekend, betekent dit niet automatisch dat de werknemer deze uren dan bij het einde van het dienstverband moet terugbetalen en dat de uren verrekend mogen worden met het nog openstaande tegoed aan bijvoorbeeld vakantiebijslag. Dit kan alleen als u als werkgever, voorafgaand aan de opname van de vakantie-uren, schriftelijk met de werknemer heeft afgesproken in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst dat bij een voortijdig einde van het dienstverband de eventueel te veel opgenomen vakantie-uren moeten worden terugbetaald. Het recht op vakantie is immers als uitgangspunt gekoppeld aan het recht op loon. Het is niet van belang of er feitelijk is gewerkt. Bepalend is of er recht op loon bestaat. Bij uitdiensttreding bestaat er recht op een evenredig deel van het aantal vakantiedagen per vakantiejaar. Een vakantiejaar kan samenvallen met een kalenderjaar, maar dit is niet noodzakelijk. Het is afhankelijk van wat u en uw werknemer hierover met elkaar hebben afgesproken. De genoemde verrekeningsmogelijkheid bij het einde van het dienstverband kan overigens ook in een toepasselijke cao zijn geregeld.

  

HOE STAAT U ALS WERKGEVER STERK?

Wilt u als werkgever de mogelijkheid hebben om bij einde dienstverband van de werknemer een negatief verlofsaldo te verrekenen? U doet er dan goed aan om dit vooraf expliciet schriftelijk met de werknemer overeen te komen. U kunt ook de toepasselijke cao raadplegen.

 

Wilt u achteraf een teveel aan opgenomen vakantie-uren kunnen verrekenen of terug kunnen vorderen? U staat sterk wanneer u dit vooraf schriftelijk expliciet met uw werknemer afspreekt.  Benieuwd naar hoe u dit goed kunt vastleggen? Neem contact op met onze juridisch adviseurs via hrmadvies@esj.nl

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.