In 2023 waren er iets meer dan 1,3 miljoen mensen in Nederland met een hoofdbaan als ZZP’er. 1,3 miljoen ZZP’ers op een populatie van 9,8 miljoen werkenden. Meer vrijheid, meer mogelijkheden en vooral meer geld. De afgelopen jaren is er sprake van een toenemende hoeveelheid ZZP’ers. Door dit toenemende aantal is het aantal opdrachtgevers en ZZP’ers dat de regels niet naleeft helaas ook groter geworden. Deze ZZP’ers worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. Maar wat is schijnzelfstandigheid nu precies?

Schijnzelfstandigheid is de situatie waarbij gewerkt wordt als zelfstandige (ZZP), terwijl de werkende persoon voldoet aan alle criteria van een arbeidsovereenkomst en dus juridisch gezien eigenlijk een werknemer is. Hoeveel schijnzelfstandigen we in Nederland precies hebben weten we niet, maar schattingen lopen uiteen van 200.000 tot een klein half miljoen. Deze schijnzelfstandigen zorgen ervoor dat de Belastingdienst flinke inkomsten misloopt en een deel van de schijnzelfstandigen wordt in zekere zin ook uitgebuit. In deze whitepaper praten wij u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Whitepaper ZZP'ers of loondienst

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.

Slim verlofbeheer: Verhoog werkplezier en effectiviteit

Een goed verlofbeleid biedt mogelijkheden om de tevredenheid en betrokkenheid van uw team te verhogen. Zorg dat uw beleid voldoet aan de wetgeving en de behoeften van uw team. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur.