NIEUWE EUROPESE RICHTLIJN 

Richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden
De Europese richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden (hierna: de richtlijn) stelt nieuwe minimumrechten en regels vast voor de informatie die werknemers moeten krijgen over hun arbeidsvoorwaarden. De richtlijn is van toepassing op alle personen die meer dan 3 uur per week werken in een periode van 4 weken.  
 

GEEFT MINIMUMRECHTEN 

De richtlijn geeft een aantal minimumrechten, zoals: 

  • Werknemers hebben het recht om buiten hun werkrooster voor een andere werkgever te werken. 

  • Nadat een werknemer 6 maanden bij dezelfde werkgever heeft gewerkt, heeft hij het recht om beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te vragen. 

  • De werknemer heeft recht op een gratis opleiding, als de wet die oplegt.  
     

SCHOLINGSPLICHT EN STUDIEKOSTENBEDING IN ARBEIDSOVEREENKOMST 

Studiekostenbeding in arbeidsovereenkomst
Voor sommige beroepen bestaat er een scholingsplicht, zoals de beroepsopleiding of permanente educatie (opleiding) voor bijvorbeeld docenten, advocaten, huisartsen, fysiotherapeuten. Werkgevers zijn op grond van de huidige wetgeving verplicht om werknemers op hun kosten een opleiding te laten volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Vaak wordt er voor deze kosten een studiekostenbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst.  

Studiekostenbeding
Hierin staat dat een werkgever de kosten, die hij voor een opleiding maakt, op de werknemer verhaalt als de werknemer vertrekt, vlak nadat de werkgever betaald heeft voor de scholing. Vaak wordt de terugbetalingsverplichting stapsgewijs afgebouwd.  

Zodra de richtlijn geïmplementeerd is, dus al per 1 augustus 2022, is het niet meer toegestaan om deze studiekosten te verhalen op de werknemer. De opleiding is dan immers niet meer gratis.  

Richtlijn geldt alleen voor verplichte scholing
De richtlijn geldt alleen als de scholing verplicht is. Een studiekostenbeding is dus wel mogelijk als de werknemer een opleiding heeft gevolgd die niet verplicht is.  
 

WAT KUNT U DOEN? 

Studiekostenbeding aanpassen
Neem een studiebeding op in alle arbeidsovereenkomsten die u aangaat en die na 1 augustus 2022 zullen eindigen. Leg daarin vast dat u niet-noodzakelijke opleidingen op werknemer verhaalt bij zijn vertrek.  

 

Het studiekostenbeding in de arbeidsovereenkomst met uw werknemers is alleen nog toegestaan bij niet-noodzakelijke opleidingen. Noodzakelijke opleidingen komen voor rekening van de werkgever. Pas tijdig het studiekostenbeding aan. Neem daarin op dat niet-noodzakelijke opleidingen op de werknemer verhaald worden bij zijn vertrek.

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.