Het is belangrijk dat uw buitenlandse werknemer de Nederlandse taal goed beheerst, dus stelt u hem in staat om een cursus Nederlands te volgen. U spreekt af dat hij het certificaat binnen een bepaalde tijd behaald moet hebben, anders wordt zijn arbeidsovereenkomst beëindigd. Kunt u dit zo overeenkomen met uw werknemer?  

Ontbindende voorwaarde als pressiemiddel
Wanneer u een buitenlandse werknemer in dienst neemt die de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, kan dat problemen geven in de communicatie met klanten of collega’s. Een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst waarmee hij zich verplicht binnen een bepaalde tijd een toereikend niveau van het Nederlands te beheersen, kan daarbij een goed pressiemiddel zijn.  

Arbeidscontract, automatisch einde
Bij het intreden van een ontbindende voorwaarde in het arbeidscontract eindigt het arbeidscontract automatisch, zonder dat u nog iets hoeft te doen.  

Hoe zit het met de ontslagbescherming?
Feitelijk wordt de werknemer daarmee een stuk ontslagbescherming ontnomen. Vandaar dat rechters zeer kritisch kijken naar de ontbindende voorwaarde in een arbeidscontract. Een belangrijke eis die aan de ontbindende voorwaarde wordt gesteld, is dat deze onafhankelijk is van de wil van de werkgever en de werknemer en dat het intreden van de voorwaarde objectief bepaalbaar moet zijn. Met andere woorden: de ontbindende voorwaarde moet intreden zonder dat u (of uw werknemer) daar enige invloed op heeft.  
 

TAALEIS ALS ONTBINDENDE VOORWAARDE IN ARBEIDSOVEREENKOMST OPNEMEN 

Het waarom goed bepalen
Als u een bepaalde beheersing van het Nederlands als ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst opneemt, moet u in ieder geval een rechtvaardiging hebben om deze voorwaarde in het contract op te nemen en moet uw werknemer ook weten waarom u dat van hem eist. Ook moet u bepalen wat het niveau van het Nederlands is dat uw medewerker op een bepaalde datum moet beheersen. Om dat niveau te bepalen, kunt u aansluiting zoeken bij het niveau van de inburgeringscursussen van Nederlands als tweede taal (NT2).  

Vier niveaus
Binnen NT2 zijn er vier niveaus: A1, A2, B1 en B2. Niveau A2 is het basisniveau dat nodig is om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven in Nederland. Niveau A1 is de tussenstap daarnaartoe. Een medewerker op niveau B1 of B2 beheerst de Nederlandse taal zodanig, dat deze vrijwel geen problemen ervaart met het communiceren in het Nederlands en hij een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau kan volgen.  
 

WAT HEEFT DE RECHTER HIEROVER BESLIST IN DE PRAKTIJK? 

Niveau niet gehaald, waarop ontslag volgde
Albert Heijn had in de arbeidsovereenkomst met zijn Poolse medewerkers in het distributiemagazijn de ontbindende voorwaarde opgenomen dat zij voor een bepaalde datum niveau A2 hadden behaald. Deze cursus werd betaald door AH en kon worden gevolgd bij een onafhankelijk opleidingsinstituut dat ook het niveau bepaalde. Toen enkele medewerkers op de bepaalde datum het niveau niet hadden behaald, werden zij ontslagen.  

Uitspraak rechter: geen onredelijke eis
De Amsterdamse kantonrechter vond het ontslag terecht. AH stelde geen onredelijke eis aan haar werknemers door te stellen dat zij een basiskennis van het Nederlands moeten hebben om hun taken goed te kunnen uitvoeren. In dit geval was dat een beperkte basiskennis van de Nederlandse taal. De beoordeling of zij dat niveau hebben, berustte geheel bij een onafhankelijk instituut en AH kon daarop geen invloed uitoefenen. De ontbindende voorwaarde en daarmee het ontslag was rechtsgeldig. 
 

Is een goede beheersing van de Nederlandse taal belangrijk? Regel dan dat hiervoor een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. Bepaal daarbij het niveau van het Nederlands en de datum waarop dat niveau behaald moet zijn. Laat dit objectief toetsen (door een onafhankelijk instituut), los van uw eigen beoordeling. 

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.