Hoe bevordert u als werkgever Duurzame Inzetbaarheid en Vitaliteit?

In de huidige dynamische en veeleisende wereld is het welzijn van werknemers van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Onderzoek toont aan dat een te hoge werkdruk de belangrijkste oorzaak is van werkgerelateerd verzuim. Daarentegen zijn gezonde en vitale werknemers maar liefst 18% productiever, terwijl het verzuim onder deze groep 27% lager ligt. Met een gemiddelde kostenpost van € 250 per dag voor een zieke werknemer, zijn er talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?
 

1. Creëer een inspirerende werkomgeving

Stimuleer een werkomgeving die medewerkers inspireert en motiveert. Dit kan worden bereikt door duidelijke doelen te stellen, waarden te communiceren die aansluiten bij de missie van het bedrijf en een cultuur van waardering en erkenning te bevorderen.
 

2. Feedback en erkenning

Binnen de dialoog - gesprekscyclus wordt een gestructureerde gelegenheid geboden om constructieve feedback te geven en de prestaties van medewerkers te erkennen. Het is belangrijk dat deze cyclus goed aansluit op deze doelen en actief bijdraagt aan het voeren van een open dialoog.
 

3. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Investeer in de ontwikkeling van werknemers door middel van trainingen en opleidingen die gericht zijn op zowel professionele groei als persoonlijke ontwikkeling. Dit vergroot niet alleen hun vaardigheden en kennis, maar verhoogt ook hun gevoel van betrokkenheid bij het bedrijf.
 

4. Bied autonomie en flexibiliteit

Geef medewerkers de ruimte om hun werk op hun eigen manier te doen en moedig autonomie en zelfsturing aan. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden te hanteren. Dit stelt werknemers in staat om werk en privéleven in balans te houden, wat resulteert in een hogere mate van tevredenheid en productiviteit.
 

5. Gezondheidsbevorderende initiatieven

Implementeer programma's en initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezondheid en welzijn op de werkplek. Dit kan variëren van gezondheidschecks en fitnessprogramma's tot gezonde voeding in de bedrijfskantine en ergonomische werkplekaanpassingen.
 

Wilt u meer weten over hoe ESJ advies uw organisatie kan ondersteunen bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en het versterken van een cultuur van bevlogenheid? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en samen te kijken naar op maat gemaakte oplossingen die passen bij de specifieke behoeften van uw organisatie.

Marloes Beekman

Manager HR- en Salarisadvies
Stuur Marloes een email Bel Marloes via +31 6 24 595 404
Marloes Beekman 460x400.png

 

 

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.