Arbeidsvoorwaarden wijzigen mag niet, tenzij ...  

Eenzijdig wijzigingsbeding helpt!
U mag arbeidsvoorwaarden nooit zomaar wijzigen. Het uitgangspunt is dat het niet mag, maar daarop zijn wel uitzonderingen mogelijk. Zo helpt een eenzijdig wijzigingsbeding om arbeidsvoorwaarden gewijzigd te krijgen. U kunt de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen als:  

  • er in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen 

  • u een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging; en  

  • het belang van de werknemer hiervoor moet wijken.  
     

Zonder beding: instemming werknemer nodig
Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, heeft u de instemming van de werknemer nodig voor een wijziging. Op deze manier kan de werkgever toch proberen de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Eerder heeft de Hoge Raad geoordeeld dat wijzigen van individuele arbeidsvoorwaarden ook mogelijk is op grond van goed werkgever- en werknemerschap als:  

  1. de werkgever als goed werkgever aanleiding heeft tot het doen van een wijzigingsvoorstel; 

  1. het door de werkgever gedane voorstel redelijk is; en 

  1. aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer kan worden gevraagd. 

De werkgever moet aantonen dat aanpassing van de arbeidsvoorwaarden noodzakelijk is, maar een werknemer kan wegens persoonlijke omstandigheden een overgangsperiode afdwingen.  
 

WAT HEEFT DE HOGE RAAD HIER NU RECENTELIJK OVER BESLIST? 

De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat de toets van goed werkgeverschap en goed werknemerschap kan worden toegepast bij het eenzijdig wijzigen van zowel individuele als collectieve arbeidsvoorwaarden. De Hoge Raad oordeelt dat de werknemer in principe niet verplicht is wijzigingsvoorstellen van de werkgever te aanvaarden voor gevallen waarin de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding bevat. Daarover moet in principe overeenstemming worden bereikt, waarbij de verplichtingen als goed werkgeverschap en goed werknemerschap over en weer een rol spelen. 

Instemmen
U kunt van de werknemer als goed werknemer onder omstandigheden vragen met een wijzigingsvoorstel in te stemmen. Deze beoordelingsmaatstaf geldt voor alle voorstellen tot wijziging van arbeidsvoorwaarden. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om individuele of collectieve arbeidsvoorwaarden.  

Wat kunt u hier nu mee?
Deze uitspraak biedt de mogelijkheid om bijv. ‘groene’ arbeidsvoorwaarden in te voeren, zoals wanneer u collectief wilt overstappen op elektrische leaseauto’s of e-bikes wilt aanschaffen.  

Het wordt een klein beetje gemakkelijker
Door deze uitspraak van de Hoge Raad wordt het voor u iets eenvoudiger om de arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle medewerkers (collectief) te wijzigen als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomsten. Het gaat immers om wederzijds goed werkgever- en werknemerschap.  
 

Door een recente uitspraak van de Hoge Raad is het nu iets gemakkelijker om de arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle medewerkers (collectief) te wijzigen als er geen eenzijdig wijzigingsbeding staat in de arbeidsovereenkomsten.  Het is raadzaam om toch een eenzijdig wijzigingsbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst: uw werknemer stemt hiermee dan op voorhand al in. 

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.