In de praktijk is het belangijk om te checken of een medewerker bij het einde van het dienstverband te veel vakantie-uren heeft opgenomen. Kunt u deze te veel opgenomen vakantie-uren verrekenen? Hoe gaat u hier goed mee om en hoe pakt u dat nu aan?
 

TE VEEL VAKANTIE-UREN TOEGEKEND: UREN TERUGBETALEN?

Als er te veel vakantie-uren zijn toegekend, betekent dit niet automatisch dat de werknemer deze uren dan bij het einde van het dienstverband moet terugbetalen en dat de uren verrekend mogen worden met het nog openstaande tegoed aan bijvoorbeeld vakantiebijslag. Dit kan alleen als u als werkgever, voorafgaand aan de opname van de vakantie-uren, schriftelijk met de werknemer heeft afgesproken in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst dat bij een voortijdig einde van het dienstverband de eventueel te veel opgenomen vakantie-uren moeten worden terugbetaald. Het recht op vakantie is immers als uitgangspunt gekoppeld aan het recht op loon. Het is niet van belang of er feitelijk is gewerkt. Bepalend is of er recht op loon bestaat. Bij uitdiensttreding bestaat er recht op een evenredig deel van het aantal vakantiedagen per vakantiejaar. Een vakantiejaar kan samenvallen met een kalenderjaar, maar dit is niet noodzakelijk. Het is afhankelijk van wat u en uw werknemer hierover met elkaar hebben afgesproken. De genoemde verrekeningsmogelijkheid bij het einde van het dienstverband kan overigens ook in een toepasselijke cao zijn geregeld.

  

HOE STAAT U ALS WERKGEVER STERK?

Wilt u als werkgever de mogelijkheid hebben om bij einde dienstverband van de werknemer een negatief verlofsaldo te verrekenen? U doet er dan goed aan om dit vooraf expliciet schriftelijk met de werknemer overeen te komen. U kunt ook de toepasselijke cao raadplegen.

 

Wilt u achteraf een teveel aan opgenomen vakantie-uren kunnen verrekenen of terug kunnen vorderen? U staat sterk wanneer u dit vooraf schriftelijk expliciet met uw werknemer afspreekt.  Benieuwd naar hoe u dit goed kunt vastleggen? Neem contact op met onze juridisch adviseurs via hrmadvies@esj.nl

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.