NIEUWE EUROPESE RICHTLIJN 

Richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden
De Europese richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden (hierna: de richtlijn) stelt nieuwe minimumrechten en regels vast voor de informatie die werknemers moeten krijgen over hun arbeidsvoorwaarden. De richtlijn is van toepassing op alle personen die meer dan 3 uur per week werken in een periode van 4 weken.  
 

GEEFT MINIMUMRECHTEN 

De richtlijn geeft een aantal minimumrechten, zoals: 

  • Werknemers hebben het recht om buiten hun werkrooster voor een andere werkgever te werken. 

  • Nadat een werknemer 6 maanden bij dezelfde werkgever heeft gewerkt, heeft hij het recht om beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te vragen. 

  • De werknemer heeft recht op een gratis opleiding, als de wet die oplegt.  
     

SCHOLINGSPLICHT EN STUDIEKOSTENBEDING IN ARBEIDSOVEREENKOMST 

Studiekostenbeding in arbeidsovereenkomst
Voor sommige beroepen bestaat er een scholingsplicht, zoals de beroepsopleiding of permanente educatie (opleiding) voor bijvorbeeld docenten, advocaten, huisartsen, fysiotherapeuten. Werkgevers zijn op grond van de huidige wetgeving verplicht om werknemers op hun kosten een opleiding te laten volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Vaak wordt er voor deze kosten een studiekostenbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst.  

Studiekostenbeding
Hierin staat dat een werkgever de kosten, die hij voor een opleiding maakt, op de werknemer verhaalt als de werknemer vertrekt, vlak nadat de werkgever betaald heeft voor de scholing. Vaak wordt de terugbetalingsverplichting stapsgewijs afgebouwd.  

Zodra de richtlijn geïmplementeerd is, dus al per 1 augustus 2022, is het niet meer toegestaan om deze studiekosten te verhalen op de werknemer. De opleiding is dan immers niet meer gratis.  

Richtlijn geldt alleen voor verplichte scholing
De richtlijn geldt alleen als de scholing verplicht is. Een studiekostenbeding is dus wel mogelijk als de werknemer een opleiding heeft gevolgd die niet verplicht is.  
 

WAT KUNT U DOEN? 

Studiekostenbeding aanpassen
Neem een studiebeding op in alle arbeidsovereenkomsten die u aangaat en die na 1 augustus 2022 zullen eindigen. Leg daarin vast dat u niet-noodzakelijke opleidingen op werknemer verhaalt bij zijn vertrek.  

 

Het studiekostenbeding in de arbeidsovereenkomst met uw werknemers is alleen nog toegestaan bij niet-noodzakelijke opleidingen. Noodzakelijke opleidingen komen voor rekening van de werkgever. Pas tijdig het studiekostenbeding aan. Neem daarin op dat niet-noodzakelijke opleidingen op de werknemer verhaald worden bij zijn vertrek.

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.