Het is belangrijk dat uw buitenlandse werknemer de Nederlandse taal goed beheerst, dus stelt u hem in staat om een cursus Nederlands te volgen. U spreekt af dat hij het certificaat binnen een bepaalde tijd behaald moet hebben, anders wordt zijn arbeidsovereenkomst beëindigd. Kunt u dit zo overeenkomen met uw werknemer?  

Ontbindende voorwaarde als pressiemiddel
Wanneer u een buitenlandse werknemer in dienst neemt die de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, kan dat problemen geven in de communicatie met klanten of collega’s. Een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst waarmee hij zich verplicht binnen een bepaalde tijd een toereikend niveau van het Nederlands te beheersen, kan daarbij een goed pressiemiddel zijn.  

Arbeidscontract, automatisch einde
Bij het intreden van een ontbindende voorwaarde in het arbeidscontract eindigt het arbeidscontract automatisch, zonder dat u nog iets hoeft te doen.  

Hoe zit het met de ontslagbescherming?
Feitelijk wordt de werknemer daarmee een stuk ontslagbescherming ontnomen. Vandaar dat rechters zeer kritisch kijken naar de ontbindende voorwaarde in een arbeidscontract. Een belangrijke eis die aan de ontbindende voorwaarde wordt gesteld, is dat deze onafhankelijk is van de wil van de werkgever en de werknemer en dat het intreden van de voorwaarde objectief bepaalbaar moet zijn. Met andere woorden: de ontbindende voorwaarde moet intreden zonder dat u (of uw werknemer) daar enige invloed op heeft.  
 

TAALEIS ALS ONTBINDENDE VOORWAARDE IN ARBEIDSOVEREENKOMST OPNEMEN 

Het waarom goed bepalen
Als u een bepaalde beheersing van het Nederlands als ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst opneemt, moet u in ieder geval een rechtvaardiging hebben om deze voorwaarde in het contract op te nemen en moet uw werknemer ook weten waarom u dat van hem eist. Ook moet u bepalen wat het niveau van het Nederlands is dat uw medewerker op een bepaalde datum moet beheersen. Om dat niveau te bepalen, kunt u aansluiting zoeken bij het niveau van de inburgeringscursussen van Nederlands als tweede taal (NT2).  

Vier niveaus
Binnen NT2 zijn er vier niveaus: A1, A2, B1 en B2. Niveau A2 is het basisniveau dat nodig is om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven in Nederland. Niveau A1 is de tussenstap daarnaartoe. Een medewerker op niveau B1 of B2 beheerst de Nederlandse taal zodanig, dat deze vrijwel geen problemen ervaart met het communiceren in het Nederlands en hij een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau kan volgen.  
 

WAT HEEFT DE RECHTER HIEROVER BESLIST IN DE PRAKTIJK? 

Niveau niet gehaald, waarop ontslag volgde
Albert Heijn had in de arbeidsovereenkomst met zijn Poolse medewerkers in het distributiemagazijn de ontbindende voorwaarde opgenomen dat zij voor een bepaalde datum niveau A2 hadden behaald. Deze cursus werd betaald door AH en kon worden gevolgd bij een onafhankelijk opleidingsinstituut dat ook het niveau bepaalde. Toen enkele medewerkers op de bepaalde datum het niveau niet hadden behaald, werden zij ontslagen.  

Uitspraak rechter: geen onredelijke eis
De Amsterdamse kantonrechter vond het ontslag terecht. AH stelde geen onredelijke eis aan haar werknemers door te stellen dat zij een basiskennis van het Nederlands moeten hebben om hun taken goed te kunnen uitvoeren. In dit geval was dat een beperkte basiskennis van de Nederlandse taal. De beoordeling of zij dat niveau hebben, berustte geheel bij een onafhankelijk instituut en AH kon daarop geen invloed uitoefenen. De ontbindende voorwaarde en daarmee het ontslag was rechtsgeldig. 
 

Is een goede beheersing van de Nederlandse taal belangrijk? Regel dan dat hiervoor een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. Bepaal daarbij het niveau van het Nederlands en de datum waarop dat niveau behaald moet zijn. Laat dit objectief toetsen (door een onafhankelijk instituut), los van uw eigen beoordeling. 

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.