Natuurlijk is een hoog ziekteverzuim binnen een bedrijf niet fijn. Ook medewerkers die frequent kort ziek zijn, hebben invloed op de bedrijfsvoering. Om dit aan te pakken, kunt u bijvoorbeeld wachtdagen invoeren. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?  
 

HOOFDREGEL: LOON DOORBETALEN 

Verplicht loon door betalen als hoofdregel
Als een werknemer door ziekte zijn werk niet kan doen, geldt de hoofdregel dat men als werkgever verplicht is (een deel van) het loon door te betalen. Op grond van de wet moet minimaal 70% van het loon doorbetaald worden tijdens ziekte, maar minimaal het minimumloon. Uit de cao of de arbeidsovereenkomst kan echter blijken dat er een hoger percentage van het loon tijdens ziekte uitbetaald moet worden.  

Afwijken van hoofdregel via wachtdagen
U mag van de hoofdregel afwijken en met uw werknemers afspreken dat u 1 of 2 wachtdagen instelt bij verzuim. Tijdens deze dag(en) hoeft u geen loon door te betalen of u spreekt af dat u de wachtdag in mindering brengt op het bovenwettelijk verlof van de werknemer. Bovenwettelijk verlof zijn alle verlofuren die het wettelijk minimum van 4 keer het aantal uren per week overstijgen.  

Doorlopende ziekte binnen 4 weken bewaken
Als een werknemer zich binnen 4 weken voor de tweede keer ziekmeldt, is er sprake van een doorlopende ziekteperiode. Wachtdagen mogen dan niet voor de tweede keer ingehouden worden. 4 Weken na de laatste ziekmelding start er een nieuwe periode en mogen er opnieuw wachtdagen worden ingehouden. Het is raadzaam om misverstanden te voorkomen. Registreer dus alle ziekmeldingen goed en vermeld de wachtdagen op de salarisstrook van uw medewerker. 

Realiseer de schriftelijke overeenstemming
Om wachtdagen te kunnen toepassen, moet dit schriftelijk met de werknemer afgesproken zijn. Neem daarvoor een bepaling op in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement en verwijs in de arbeidsovereenkomst naar dit reglement of eventueel naar de cao. Raadpleeg uw cao, want sommige cao’s verbieden wachtdagen juist. Als u het bedrijfsreglement tijdens de looptijd van de arbeidsovereenkomst wijzigt, moet de werknemer hier schriftelijk mee instemmen. De OR heeft instemmingsrecht bij het invoeren van wachtdagen.  
 

WAT ZIJN DE VOORDELEN EN DE NADELEN HIERVAN? 

Voordelen
Het grootste voordeel van wachtdagen is het terugdringen van het (kortdurend) ziekteverzuim. Bovendien kan het de verzuimkosten verminderen, eventueel leiden tot een hogere productiviteit en daarmee tot betere bedrijfsresultaten.  

Nadelen
Wachtdagen is een negatieve arbeidsvoorwaarde en kan leiden tot minder motivatie op de werkvloer. Werknemers die eigenlijk ziek zijn, zullen toch aan het werk gaan en andere collega’s of klanten aansteken. Er zullen echter ook werknemers zijn die zich - vanwege de wachtdagen - langer ziek houden dan nodig is. Plan in dat geval een consult met de bedrijfsarts in, zodat deze kan toetsen of de werknemer daadwerkelijk ziek is.  

Denk ook na over invoeren van positieve arbeidsvoorwaarden
Deze nadelen kunnen een reden zijn om juist een verzuimbonus toe te kennen, zoals het toekennen van een geldbedrag of een extra vrije dag als een werknemer zich niet ziek meldt. Een andere oplossing is om nadere regels voor de wachtdagen op te stellen, zodat ze wat sympathieker overkomen. Denk hierbij aan het niet toepassen van de wachtdagen bij ziekte na een bedrijfsongeval.  

 

Voer wachtdagen in om (kortdurend) ziekteverzuim terug te dringen. U vermindert hiermee de verzuimkosten en bevordert een hogere productiviteit. Realiseer dat deze wachtdagen schriftelijk vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst. Wees alert op de nadelen, met werknemers die ziek komen werken en anderen kunnen aansteken. Overweeg een verzuimbonus als positieve arbeidsvoorwaarde.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.