Als iemand zonder werkgever ziek wordt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Dat geldt bijvoorbeeld voor uitzendkrachten of voor iemand met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en die ziek is op het moment dat het contract eindigt of binnen 4 weken daarna. Tip:  Als de werknemer een WW-uitkering heeft en hij binnen 4 weken ziek wordt, wordt de ZW-uitkering niet doorbelast. De Ziektewet wordt daarom ook wel een ‘vangnet’ genoemd.  

Hogere Ziektewet-premie bij loonsom van € 905.000 of meer
Sinds de invoering van de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ in 2023 krijgen werkgevers met een totale sv-loonsom van € 905.000 of meer een hogere ziektewetpremie, als een werknemer ziek uit dienst is gegaan.  

Financieel nadeel?
Als een werknemer na een tijdelijk dienstverband uit dienst gaat en binnen 4 weken een Ziektewet-uitkering aanvraagt, kan deze worden toegerekend aan de laatste werkgever. De werkgever betaalt later hierdoor een hogere Ziektewet-premie. Dit kan een behoorlijk financieel nadeel zijn. Tip:  Zodra een WW-uitkering aan de werknemer is toegekend, vervalt uw risico op een hogere ZW-premie.  

Bezwaar maken is belangrijk
Het is belangrijk om bezwaar te maken tegen de beslissing van het UWV, op deze manier kan een onterechte toekenning worden teruggedraaid. Uit een recente rechtszaak blijkt dat zo’n bezwaar zeker zinvol kan zijn. Wat speelde daar?  
 

ZIEKMELDING MET TERUGWERKENDE KRACHT 

Bepaling eerste ziektedag
Het UWV moet bij een aanvraag van de Ziektewet-uitkering bepalen wat de eerste ziektedag is. Alleen zo kan duidelijk worden of de werknemer binnen 4 weken ziek is geworden, waardoor de premie van de werkgever moet worden verhoogd. Het UWV moet dus onderzoeken wat de eerste ziektedag is.  

Rechtszaak over ziekmelding pas na 10 maanden
Werknemer Jos heeft zelf ontslag genomen en zich pas na 10 maanden ziek gemeld en een ziektewetuitkering aangevraagd. Hij vraagt deze uitkering met terugwerkende kracht per 1 november 2019 aan. Dit is de datum waarop hij uit dienst is gegaan.  

Heeft het UWV de ziekmelding onvoldoende onderzocht?
Volgens de (ex-)werkgever heeft het UWV de ziekmelding van Jos onvoldoende onderzocht. Zo is er geen enkele medische of specialistische informatie van vóór juni 2020 opgevraagd of beoordeeld. De ex-werkgever is dan ook van mening dat deze ziekmelding niet aan hem moet worden toegerekend en dat zijn premie niet mag worden verhoogd.  

UWV-oordeel gebaseerd op informatie ex-werknemer
De arts van het UWV heeft de ex-werknemer alleen telefonisch gesproken. De ex-werknemer heeft de medische informatie in het dossier zelf verstrekt en deze info toont niet aan dat de eerste ziektedag 1 november 2019 was. Het UWV heeft aangegeven dat de eerste dag van arbeidsongeschiktheid gebaseerd is op de informatie van de ex-werknemer zelf.  

Rechter vindt bezwaar werkgever gegrond
De werkgever heeft in zijn bezwaar aangegeven dat de ex-werknemer nog een studie heeft gevolgd en ook elders werkzaamheden heeft verricht. De rechtbank is van oordeel dat het UWV de eerste ziektedag onvoldoende heeft onderzocht.  

 

Wees alert als u een beslissing van het UWV ontvangt die van invloed is op uw Ziektewet- en/of WGA-premie. Regel dat er bezwaar wordt gemaakt om te beoordelen of het UWV de juiste beslissing heeft genomen. Het kan u financieel een flink voordeel opleveren.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.