Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness- en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?
 

De fietsregeling

Deze regeling zorgt ervoor dat u als werkgever uw werknemer kunt stimuleren om gebruik te maken van een fiets. Dit kan een elektrische stadsfiets zijn, maar ook een racefiets, mountainbike of Speed Pedelec zijn opties. De fietsregeling heeft in grote lijnen twee opties en beide hebben een andere verwerking en uitwerking op het salaris van de werknemer.
 

Optie 1: De werknemer is eigenaar van de fiets

U kunt als werkgever de rekening van de aanschaf van de fiets door de werknemer vergoeden of de fiets verstrekken aan de werknemer. De werknemer wordt hierdoor de eigenaar van de fiets. De verstrekking van de fiets of de vergoeding van de aanschaf is belastbaar loon voor de werknemer. U kunt als werkgever dit bedrag via de vrije ruimte van de werkkostenregeling onbelast vergoeden. Let wel op dat u bij overschrijding van deze vrije ruimte 80% belasting betaalt via de eindheffing aan de Belastingdienst als werkgever.

 

Optie 2: De werkgever is eigenaar van de fiets

U kunt als werkgever een fiets aanschaffen of een fiets leasen en deze ter beschikking stellen aan uw werknemer. De verwerking kan op twee manieren plaatsvinden. Als eerste kan er een bijtelling van 7% worden berekend bij het maandelijkse salaris. De bijtelling gaat over de consumentenadviesprijs en komt bovenop het salaris van de werknemer, waardoor er meer loonheffing wordt betaald. Deze bijtelling mag ook in de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden gestopt. Als de fiets een bijtelling heeft en voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, mag er in sommige gevallen geen onbelaste reiskosten worden vergoed. Ten tweede kan de bijtelling uitgeruild worden via de cafetariaregeling. De werknemer levert dan brutoloon in en krijgt in ruil daarvoor de fiets ter beschikking gesteld. Dit levert een klein belastingvoordeel op voor de werknemer.

 

De fitnessregeling

Als werkgever kunt u ook een bijdrage leveren aan de vitaliteit van uw werknemer door een fitnessregeling aan te bieden.

Een werknemer kan dan een sportabonnement afsluiten en als werkgever kunt u hieraan bijdragen. De werknemer kan belast loon uitruilen voor een onbelaste vergoeding voor het sportabonnement via de cafetariaregeling. U kunt als werkgever voor een deel bijdragen of het gehele abonnement vergoeden. De kosten van de bijdrage van de werkgever moeten via de vrije ruimte van de werkkostenregeling onbelast vergoed worden aan de werknemer. Ook hier geldt dat als de vrije ruimte op is, u als werkgever 80% belasting betaalt als eindheffing aan de Belastingdienst.

Er zijn dus verschillende manieren om als werkgever bij te dragen aan de vitaliteit van uw werknemer. Wij denken graag met u mee over wat het beste past in uw situatie. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Chantal van der Zwaan

Senior Salaris- en HR Adviseur
Stuur Chantal een email Bel Chantal via +31 6 59 849 410
Chantal van der Zwaan 460x400.png

 

 

Michelle Brand

Junior Salaris- en HR Adviseur
Stuur Michelle een email Bel Michelle via +31 6 59 832 377
Michelle Brand 460x400.jpg

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.

Waarom salaris benchmarking?

Door een benchmark uit te voeren kunt u als werkgever ervoor zorgen dat uw beloningsstructuur concurrerend blijft. Dit is ook van belang om nieuwe getalenteerde werknemers aan te trekken.