Transitievergoeding

Wanneer u de arbeidsovereenkomst met een medewerker beëindigt en als deze beëindiging hem niet te verwijten valt, heeft hij wettelijk recht op de transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband.

Na 2 jaar ziekte
Ook als u een werknemer met toestemming van het UWV na 2 jaar ziekte ontslaat, moet u hem de wettelijke transitievergoeding betalen. 

Tip:  In dat geval kunt u bij het UWV aanspraak maken op de compensatieregeling.
 

TRANSITIEVERGOEDING BEDRIJFSBEËINDIGING

U gaat met pensioen en de zaak stopt
Wanneer uw zaak stopt omdat u met pensioen gaat, kunt u vanaf 1 januari 2021 de transitievergoeding die u aan uw medewerkers moet betalen terugvragen bij het UWV. Dat geldt echter alleen:

  • wanneer u stopt vanwege uw pensioen en

  • u de transitievergoeding na 1 januari 2021 aan uw medewerker heeft betaald.

U kunt dus geen compensatie aanvragen voor een transitievergoeding die u vóór 1 januari 2021 heeft betaald in verband met het stoppen van uw zaak wegens het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Ook als de zaak stopt na overlijden
Beëindigen erfgenamen het bedrijf in verband met overlijden, dan kunnen ook zij de betaalde transitievergoedingen gecompenseerd krijgen :

  • als de ondernemer na 1 januari 2021 is overleden en

  • als de transitievergoedingen na 1 januari 2021 betaald zijn.
     

VOORWAARDEN COMPENSATIE BEDRIJFSBEËINDIGING

Om recht te hebben op compensatie bij bedrijfsbeëindiging zijn er voorwaarden gesteld.

  • Ontslagvergunning
    U moet in elk geval voor één van de werknemers een ontslagvergunning van het UWV hebben gekregen wegens een (voorgenomen) bedrijfsbeëindiging of de kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden wegens (voorgenomen) bedrijfsbeëindiging.

  • AOW-leeftijd
    De arbeidsovereenkomst is beëindigd, omdat als gevolg van de beëindiging wegens pensioen of overlijden de arbeidsplaats is verdwenen. Bij pensioen geldt dat de werkgever de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt of deze bereikt binnen 6 maanden, nadat hij de ontslagvergunning heeft aangevraagd. Bij overlijden moeten de erfgenamen of mede-werkgevers binnen 12 maanden na het overlijden van de werkgever een ontslagvergunning hebben aangevraagd.

  • Minder dan 25 werknemers
    Er moeten bij uw onderneming gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst zijn geweest in de 2e helft van het kalenderjaar, voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de ontslagvergunning werd aangevraagd c.q. het verzoek tot ontbinding werd ingediend.

  • Betaald na 1 januari 2021

    • De bruto transitievergoeding moet zijn betaald op of nà 1 januari 2021 en

    • hij moet zijn betaald binnen 9 maanden na het verlenen van de ontslagvergunning of de door de kantonrechter bepaalde ontbindingsdatum.

Formulier
U kunt de compensatie digitaal aanvragen via het formulier Aanvraag compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging. 

Tip:  Houd uw eHerkenning bij de hand.
 

TRANSITIEVERGOEDING ALS WERKGEVER ZIEK IS

Vanaf 2022 wordt deze regeling uitgebreid. Ook bij bedrijfsbeëindiging door ziekte of gebreken van de werkgever (lees: ondernemer), krijgen de ontslagen werknemers de transitievergoeding gecompenseerd door de overheid. Bedrijven met minder dan 25 werknemers die moeten sluiten doordat de werkgever ziek is, kunnen nog geen compensatie krijgen voor ontslagvergoedingen. De rijksoverheid werkt hier nog aan. Het is nog onbekend wanneer deze regeling van start gaat.

 

Stopt u met uw zaak bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of omdat u ziek bent? Dan kunt u de transitievergoeding die u na deze datum betaald heeft, terugkrijgen van het UWV. Dat geldt ook als de zaak ophoudt te bestaan bij overlijden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met één van onze specialisten. 

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.

Slim verlofbeheer: Verhoog werkplezier en effectiviteit

Een goed verlofbeleid biedt mogelijkheden om de tevredenheid en betrokkenheid van uw team te verhogen. Zorg dat uw beleid voldoet aan de wetgeving en de behoeften van uw team. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur.