Veel branches hebben te kampen met een personeelstekort. Hoe kan het inzetten van krachten die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, een oplossing bieden?  
 

GROOT PERSONEELSTEKORT

Zoals bekend is het personeelstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt nog nooit zo groot geweest als op dit moment. Door een combinatie van (o.a.) toenemende vergrijzing en een inhaalslag van de economie na corona, hebben vrijwel alle sectoren hier last van.  
 

OPLOSSING VIA DOORWERKEN NA PENSIOEN

Een van de oplossingen vindt u in het inzetten van AOW-gerechtigde medewerkers. U laat hen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerken of u neemt ze opnieuw in dienst. Werknemers die na de AOW-gerechtigde leeftijd blijven werken, kunnen zo een deel van het personeelstekort opvangen. Bovendien blijft zo een grote bron van kennis en ervaring langer behouden voor uw bedrijf.  
 

GUNSTIGE REGELS VOOR WERKGEVERS BENUTTEN

Speciaal voor het in dienst hebben of houden van werknemers na de AOW-gerechtigde leeftijd gelden er gunstige regels voor u als werkgever. Zo regelt de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd bijv. het volgende:  

  • Eenvoudige beëindiging als een contract voor onbepaalde tijd doorloopt 

  • Ruimere ketenregeling bij contracten voor bepaalde tijd: 6 contracten in 4 jaar 

  • Beperkte loondoorbetaling bij ziekte: maximaal 13 weken plus beperkte re-integratie-inspanningen en vereenvoudigde beëindiging 

  • Geen transitievergoeding verschuldigd 

  • Geen premies werknemersverzekeringen en AOW verschuldigd 

 

VOORDELEN

Het is duidelijk dat het inzetten van AOW-gerechtigde werknemers vaak vele voordelen kan bieden. U behoudt relevante kennis en ervaring voor uw bedrijf en u kunt een personeelstekort al dan niet tijdelijk opvangen. Plus dat u beperkte risico’s bij ziekte en beëindiging van het dienstverband heeft en dat alles ook nog eens tegen lagere premies.  
 

U kunt gebruikmaken van de gunstige wettelijke regels voor doorwerken na de AOW. Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is bijv. eenvoudig, er is geen transitievergoeding verschuldigd en u hoeft ‘maar’ maximaal 13 weken loon te betalen bij ziekte met beperkte re-integratie-inspanningen.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.