Veel branches hebben te kampen met een personeelstekort. Hoe kan het inzetten van krachten die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, een oplossing bieden?  
 

GROOT PERSONEELSTEKORT

Zoals bekend is het personeelstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt nog nooit zo groot geweest als op dit moment. Door een combinatie van (o.a.) toenemende vergrijzing en een inhaalslag van de economie na corona, hebben vrijwel alle sectoren hier last van.  
 

OPLOSSING VIA DOORWERKEN NA PENSIOEN

Een van de oplossingen vindt u in het inzetten van AOW-gerechtigde medewerkers. U laat hen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerken of u neemt ze opnieuw in dienst. Werknemers die na de AOW-gerechtigde leeftijd blijven werken, kunnen zo een deel van het personeelstekort opvangen. Bovendien blijft zo een grote bron van kennis en ervaring langer behouden voor uw bedrijf.  
 

GUNSTIGE REGELS VOOR WERKGEVERS BENUTTEN

Speciaal voor het in dienst hebben of houden van werknemers na de AOW-gerechtigde leeftijd gelden er gunstige regels voor u als werkgever. Zo regelt de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd bijv. het volgende:  

  • Eenvoudige beëindiging als een contract voor onbepaalde tijd doorloopt 

  • Ruimere ketenregeling bij contracten voor bepaalde tijd: 6 contracten in 4 jaar 

  • Beperkte loondoorbetaling bij ziekte: maximaal 13 weken plus beperkte re-integratie-inspanningen en vereenvoudigde beëindiging 

  • Geen transitievergoeding verschuldigd 

  • Geen premies werknemersverzekeringen en AOW verschuldigd 

 

VOORDELEN

Het is duidelijk dat het inzetten van AOW-gerechtigde werknemers vaak vele voordelen kan bieden. U behoudt relevante kennis en ervaring voor uw bedrijf en u kunt een personeelstekort al dan niet tijdelijk opvangen. Plus dat u beperkte risico’s bij ziekte en beëindiging van het dienstverband heeft en dat alles ook nog eens tegen lagere premies.  
 

U kunt gebruikmaken van de gunstige wettelijke regels voor doorwerken na de AOW. Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is bijv. eenvoudig, er is geen transitievergoeding verschuldigd en u hoeft ‘maar’ maximaal 13 weken loon te betalen bij ziekte met beperkte re-integratie-inspanningen.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.