We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Eerste Kamer ook akkoord met spoedreparatie fiscale eenheid

2 mei 2019

Het wetsvoorstel inzake de spoedreparatie van het regime van de fiscale eenheid is nu ook door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat het wetsvoorstel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018 in werking treedt.

Reparatie na uitspraak Europese Hof

Op 22 februari 2018 besliste het Europese Hof van Justitie dat het Nederlandse fiscale eenheidsregime niet helemaal voldoet aan de EU-regels. Omdat deze uitspraak enigszins was voorzien, was al eerder een spoedreparatie aangekondigd.

Inhoud wetsvoorstel

Het wetsvoorstel houdt kort gezegd in dat voor enkele regelingen in de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting moet worden gedaan alsof er geen fiscale eenheid is. Dit kan negatieve gevolgen hebben, met name wat betreft de aftrekbaarheid van bepaalde rentebetalingen. Dit betekent dat bepaalde antimisbruikregelingen niet langer kunnen worden omzeild met een fiscale eenheid.

Bekorting terugwerkende kracht

De periode waarvoor het wetsvoorstel met terugwerkende kracht gaat gelden, tot 1 januari 2018, is korter dan oorspronkelijk het plan was. Door het niet afschaffen van de dividendbelasting kwamen hiervoor de middelen vrij.

Spoedreparatie fiscale eenheid Wet VPB 1969

In het artikel ‘Spoedreparatie fiscale eenheid Wet VPB 1969’, geschreven door Frank van Merrienboer, wordt met name ingegaan op de niet aftrekbaarheid van bepaalde rentebetalingen.

Klik hier om het artikel, zoals gepubliceerd in het Tijdschrift Familiebedrijven 2019/1, te lezen.

Tot slot

Heeft u vragen over het wetsvoorstel inzake de spoedreparatie van de fiscale eenheid, neem dan contact op met een adviseur van een van de vestigingen van ESJ Financial Engineering.
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×