Er is in 2022 bijna 1/3 meer ziekteverzuim dan voor corona. Dit roept de vraag op hoe u ervoor kunt zorgen dat uw werknemers sneller en volledig klachtenvrij de weg terugvinden naar de werkplek en niet 1 à 2 dagen extra uitzieken.  
 

WERKZAAMHEDEN VERRICHTEN WAAR MEDEWERKERS ENERGIE VAN KRIJGEN 

Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk fors toegenomen en deze neemt nog meer toe bij een hoog ziekteverzuim. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers werkzaamheden verrichten waar zij energie van krijgen en dat werkzaamheden waar zij op leeglopen anders worden georganiseerd.  
 

ONBALANS KAN TOT ZIEKTEVERZUIM LEIDEN 

Doet u dat niet, dan kan deze on­balans tot ziekteverzuim leiden. Het gaat dan om de medewerker die zich naar het einde van de dag of de week sleept, maar voor wie de nachtrust of het weekend onvoldoende is om bij te tanken. Als hij na een ziekteperiode weer uitgerust is, maar alles is bij het oude gebleven, is het wachten op de volgende ziekmelding. 

Inventarisatie
Laat medewerkers hun energiebronnen en -lekken in kaart brengen en onderzoek vervolgens of werkzaamheden die hen energie kosten, geruild kunnen worden met werkzaamheden die hen doen opfleuren. Het is belangrijk te realiseren dat wat voor de ene medewerker een energielek is, voor een ander een bron van energie en vreugde kan zijn. Wellicht kunnen energielekken door het aanpassen van een procedure of werkwijze gedicht worden.  
 

VIA DE 5 W’S DE TERUGKEERDREMPEL REDUCEREN 

Door de structureel te hoge werkdruk, kunnen medewerkers ertegen opzien om weer te gaan werken in een hectische werkomgeving waar collega’s druk in de weer zijn. De behoefte om na een ziekte nog een paar daagjes thuis te blijven, is bij een medewerker hoog als het werk veel ziekmakende factoren kent. Deze factoren kunnen liggen op het gebied van de 5 W’s:  

  1. Werkinhoud  

  1. Werksfeer  

  1. Werkbelasting  

  1. Werkverhouding  

  1. Werkomstandigheden 
     

TERUGKEERKANS VERGROTEN 

De kans dat een medewerker die zich weer beter voelt ook daadwerkelijk naar het werk gaat, is groter als:  

  • de Werkinhoud hem aanspreekt (verantwoordelijkheden en bevoegdheden, uitdaging);  

  • de Werksfeer goed is (hard werken met een glimlach); 

  • er een balans is tussen de Werkbelasting en belastbaarheid (niet over de kling wordt gejaagd en continu op de tenen moet lopen); 

  • de Werkverhoudingen goed zijn (professionele en plezierige werkrelatie met de leidinggevende); 

  • het goed gesteld is met de Werkomstandigheden (veiligheid). 

De hiervoor genoemde W’s voorkomen natuurlijk ook ziekteverzuim! 
 

INZETTEN BIJ HET FUNCTIONERINGSGESPREK

Maak het bespreken van de 5 W’s een vast onderdeel van het functioneringsgesprek. Door het op een gestructureerde en uniforme wijze bespreken en aanpakken van onrust, onbalans in belasting en belastbaarheid, onverschilligheid (het is maar werk), onveiligheid en oninteressant werk, kunt u ziekteverzuim voorkomen en kan de werknemer na een ziekte snel(ler) terugkeren.  

 

Maak het bespreken van de 5 W’s een vast onderdeel van het functioneringsgesprek. Als er in (functionerings)gesprekken ziekmakende factoren op het werk worden weggenomen, voorkomt u  verzuim en realiseert u een snel(lere) terugkeer van een zieke medewerker.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.