De hoogste rechter (Hoge Raad) heeft nu geoordeeld dat een ziekmelding kort voor een UWV-ontslagprocedure doorwerkt in een volgende procedure. Dit is belangrijk in de praktijk! Lees verder hoe dit zit.
 

‘STRATEGISCHE’ ZIEKMELDING MET HET OOG OP ONTSLAGBESCHERMING

Als een werknemer ziek is, geldt er de eerste twee ziektejaren een wettelijk opzegverbod. In de praktijk komt het regelmatig voor dat de werknemer zich ziek meldt op het moment dat hij hoort dat de werkgever een ontslagvergunning voor hem gaat aanvragen. Vaak is deze ziekmelding strategisch met het oog op de ontslagbescherming.

Gevolgen ontslagbescherming
Als er sprake is van ontslagbescherming, kan de werkgever de werknemer niet ontslaan, ook niet als hij daarvoor toestemming heeft van het UWV of van de kantonrechter. 

Tip: Als de reden voor het ontslag niets te maken heeft met de ziekte van de werknemer, kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van disfunctioneren of van een verstoorde arbeidsrelatie.

Onduidelijkheid
In de praktijk komt het regelmatig voor dat het UWV de ontslagvergunning weigert, waarna de werkgever deze beslissing aanvecht bij de kantonrechter. Hoe zit het nu als de werknemer ziek wordt, nadat het UWV de ontslagvergunning heeft geweigerd, maar vóór de werkgever een procedure bij de kantonrechter start? Geldt het (nagenoeg absolute) opzegverbod tijdens ziekte in deze situatie wel of niet?

Hoge Raad over mogelijkheid van strategische ziekmelding
De Hoge Raad heeft in haar arrest aangegeven dat zij rekening houdt met de mogelijkheid dat sommige werknemers de ziekmelding slim gebruiken om zo aan een ontslag te ontkomen, terwijl de werkgever toch goede redenen voor zo’n ontslag kan hebben.

Arbeidsovereenkomst toch ontbinden
Het opzegverbod wegens ziekte geldt niet bij een ziekmelding, nadat de ontslagaanvraag in behandeling is genomen. Deze wettelijke regel werkt dus door in de eventueel daaropvolgende beroepsprocedure, aldus de Hoge Raad. De Hoge Raad handhaaft daarmee de bescherming van de belangen van de werkgever. Dus als de werknemer niet ziek was tijdens de UWV-procedure, maar zich tijdens de ontbindingsprocedure wel ziek meldt, dan kan de rechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden.
 

De rechter kan de arbeidsovereenkomst toch ontbinden als de werknemer zich pas tijdens de latere ontbindingsprocedure ziek meldt. Wees hier alert op en maak hiervan zo nodig gebruik. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs via hrmadvies@esj.nl.

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Top 10 wijzigingen voor de werkgever 2025

Heeft u personeel in dienst? Werkt u met zzp’ers? Op 1 januari 2025 is er weer een flink aantal wijzigingen doorgevoerd voor u als werkgever en als dga. Wij wijzen u op tien belangrijke punten.

ZZP'ers of loondienst?

ZZP’ers die de regels niet naleven worden ook wel schijnzelfstandigen genoemd. We praten u bij over het handhavingsmoratorium en de wet VBAR.

Automatisering: de sleutel tot efficiënte recruitment en onboarding-processen

In de huidige, snel veranderende arbeidsmarkt is efficiëntie van cruciaal belang. Automatisering speelt hierin een sleutelrol, vooral bij recruitment en onboarding.

Als werkgever kunt u kosten besparen met de LIV en LKV

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en houden van personeel. Twee belangrijke regelingen zijn het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV).

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en HR

Wat staat er in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor HR uit het regeerprogramma voor u op een rij.

Inzetten op een leven lang ontwikkelen in uw organisatie?

Met de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het MKB (SLIM) ontvangt u maximaal € 24.999 subsidie voor het ontwikkelen en uitvoeren van een leer- en ontwikkeltraject.